Project

Villa Begur in Spanje door same-d

Geen categorie

Francis Saris van same-d is gevraagd een interieur te ontwerpen in een Spaanse vakantiewoning, dat aan dient te sluiten op de omgeving en de architectuur. Het was de wens van de Nederlandse opdrachtgever dat zijn villa zou passen in de natuurlijke, bergachtige omgeving van het Spaanse Begur. Het huis is zo gepositioneerd tegen de steile rotswand dat het zicht heeft op de zee van Sa Riera.

Villa Begur in Spanje door same-d

De Spaanse architect Óskar Velez Carrasco koos op verzoek van de opdrachtgever niet voor een gestapelde woning, maar voor een ontwerp in de breedte. Hierdoor zijn minder trappen nodig. De twee woonlagen lijken te verschuiven ten opzichte van elkaar.
Op de bovenverdieping is een zonneterras bereikbaar via de schuifpuien. De 25 meter lange glazen gevel geeft vanuit alle vertrekken zicht op de zee. Op de benedenverdieping grenst een schaduwterras aan het zonneterras met zwembad. De architect koos voor een afwerking van geplankt beton. Daardoor past het huis mooi in de grijsgroene bergomgeving.

Kern van hout

same-d plaatste op de entree verdieping een kern van hout, waarin zich badkamers en slaapvertrekken bevinden. Het toegepaste hout vormt een mooi contrast met het harde beton. De kern van hout gaat over in een podium voor de masterbedroom. Deze houten kern is gemaakt van oude balken die tot planken zijn gezaagd. Een mooi voorbeeld van hergebruik. Het hout komt terug in de trap, de eettafel en een verdieping lager op de wanden van het schaduwbalkon.

Tegenover de houten kern staat een witte schuin geplaatste wand. Hierin bevindt zich een gastentoilet en kastruimte. Tussen deze witte wand en de houten kern is een glazen schuifdeur aangebracht die zorgt voor de afsluiting van de masterbedroom. De glazen deur verdwijnt in de houten kern.

Verbinding van bouwlagen

Op de vloer liggen tegels van gebrand en geborsteld Spaans hardsteen uit de bij Gerona gelegen groeve ‘del Padro-Sistriva’. Het natuursteen is ter plekke door same-d uitgezocht en geselecteerd. De keuken wordt afgescheiden van de woonkamer door een wand van Cirt Piedra. Deze wand loopt door naar de beneden verdieping en verbindt de twee bouwlagen. In het trapgat is de verdiepingsvloer bekleed met staal. De eerste treden zijn in hetzelfde staal uitgevoerd. Daarna gaat de trap verder over in hout.

De maatwerk keuken is van Corian. Het composietblad heeft hetzelfde detail als de houten maatwerk tafel. Het blad loopt over van dik naar dun. Voor de verlichting zijn diverse armaturen van Kreon. toegepast. Om een spannend resultaat te krijgen, hebben we de armaturen schijnbaar willekeurig verdeeld. Door deze bundeling van licht ontstaat een bepaalde spanning.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Villa Begur in Spanje door same-d
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 09-09-2014
Reageer op dit artikel