Project

Verpleeghuis Isselwaerde

Geen categorie

Verpleeghuis Isselwaerde ligt in een groene en rustige omgeving nabij het historische stadshart van IJsselstein. Het voormalige ziekenhuis biedt plaats aan 90 ouderen, die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Een deel van de oudbouw, daterend uit 1928, is geïntegreerd in de nieuwbouw. Het exterieur is gerestaureerd en teruggebracht naar de oorspronkelijke staat en het interieur heeft een grondige renovatie ondergaan.

Verpleeghuis Isselwaerde

Het monumentale deel van het verpleeghuis dient als hoofdentree en biedt onder andere ruimte aan de dagbehandeling, een grand café, een winkel, een kapper en kantoorruimtes. Het café is voor iedereen toegankelijk en fungeert als bruisend ontmoetingspunt van het zorgcentrum. De oudbouw vormt met de drie nieuwe vleugels een carré rondom het binnenhof, dat een veilige, omsloten ruimte biedt aan de bewoners.

Het gebouw is geïntegreerd met de nieuwbouw die twaalf groepswoningen bevat, elk bestemd voor acht bewoners. Uitgangspunt is het concept van kleinschalig wonen, waar zo veel mogelijk het ‘thuis’ wordt benaderd. Er is veel contact tussen bewoners, personeel en familie, de bewoners hebben relatief veel bewegingsvrijheid.

De woningen, verdeeld over drie verdiepingen, bevatten een ruime woonkamer, een keuken en acht slaapkamers. Ze zijn gegroepeerd rond een besloten binnentuin, die verhoogd ligt op het dek van een parkeergarage voor de bezoekers. Het groendek is ingericht als park en stadstuin voor het verpleeghuis.

Het groendek boven de parkeergarage is ingericht als park en stadstuin voor het verpleeghuis. Ook zijn er langzaam-verkeersroutes aangelegd, waardoor de binnenstad voor het eerst sinds meer dan 100 jaar van deze zijde weer ontsloten wordt.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kronenburgplantsoen 3
  • Plaats IJsselstein
  • Projecttitel Verpleeghuis Isselwaerde
  • Bouwmanagement ABT adviesbureau voor bouwtechniek
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 7300
  • Programma Renovatie en aanvullende nieuwbouw
  • Aanvang bouw 26-09-2013
  • Oplevering 27-09-2012
  • Opdrachtgever Axion Continu Groep
  • Ontwerpbureau EGM architecten
Reageer op dit artikel