Project

Verpleeghuis Boswijk

Geen categorie

Boswijk is een zorgcentrum voor ouderen met dementie. Het centrum speelt in op het gevoelige karakter en de onorthodoxe eigenschappen van de bewoners, zodat zij ondanks hun dementie in staat zijn om hun leven te leven zoals het was.

Verpleeghuis Boswijk

Het centrum is omringd door natuur. Mensen met dementie zijn kwetsbaar voor invloeden van buiten. De rustige omgeving dient als een belangrijke kalmerende factor. Alle patiëntenkamers hebben toegang tot de natuur, dit benadrukt het gevoel van vrijheid.

Het centrum is ontworpen als een dorp met 12 huizen die bereikbaar zijn via centrale straten. Het was belangrijk om een huiselijke sfeer te creëren, met een duidelijke verdeling tussen privacy en openbare ruimten. Negen patiënten delen een ‘huis’, waar ze een gemeenschappelijke woonkamer en keuken hebben. Daarnaast heeft elke patiënt ook een eigen kamer. De centrale straten bieden door de glazen gevels en ramen uitzicht naar buiten, geven toegang tot elk huis en zorgen ervoor dat de patiënten gemakkelijk hun weg vinden.

Het nieuwe centrum draagt er mede toe bij dat patiënten meer ontspannen zijn waardoor zij minder  medicatie nodig hebben. Daarnaast zorgt de vriendelijke en uitnodigende sfeer ervoor dat familieleden van patiënten vaker op bezoek komen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Laan van Voorburg 13
  • Plaats Vught
  • Projecttitel Verpleeghuis Boswijk
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 30-09-2013
  • Definitief ontwerp 30-09-2013
  • Aanvang bouw 27-09-2013
  • Oplevering 28-09-2013
  • Opdrachtgever Van Neynselgroep
  • Ontwerpbureau EGM architecten
Reageer op dit artikel