Project

Verbouwing en werkschuur in De Meern

Geen categorie

De bestaande woning bestaat uit twee beukbreedtes die in de lengte van de woning iets ten opzichte van elkaar zijn verschoven. Deze geleding heeft Rolf Reichardt ingezet door de aanbouw en de werkschuur in de diepte van de kavel te positioneren. Achter op de kavel staan tuinkassen.

Verbouwing en werkschuur in De Meern

 

 

Door de nieuwe kavelindeling zijn als vanzelfsprekend plekken ontstaan, zoals een oprit met grind langs het huis naar een windluw zijerf. Vanaf het zijerf is er een doorgang naar het gras en de fruitbomen in de voortuin. Achter de werkschuur, vlakbij de tuinkassen, bevindt zich een moestuin.

Oude schuur

Voor de nieuwe werkschuur heeft een bestaande schuur het veld geruimd. De achtergevel van de woning is door Rolf Reichardt Architect open gemaakt om de overgang te maken naar de nieuwe aanbouw. Vanuit de oude keuken en de nieuwe aanbouw is er volop zicht op het groene achtererf.

Aanbouw

De aanbouw is vormgegeven als een ingetogen en eigenzinnig volume. Een glazen strook houdt de aanbouw voor het oog even los van de woning en markeert een heldere grenslijn tussen oud en nieuw. De zonwerende luiken op het zuidwesten bieden geborgenheid en privacy.

 

Verbouwing woning

De woning is extern gerenoveerd en intern structureel aangepast. Oude verbouwingen zijn ongedaan gemaakt, de entree is verlegd naar de zijde van de nieuwe oprit en één doorgaande gang van voor- naar achterdeur, die het huis en de aanbouw verdeelt in een voor- en achterhuis.

Werkschuur

De nieuwe schuur is gelijktijdig gerealiseerd. Op gepaste afstand van de aanbouw is deze uitgelijnd aan en vormgegeven als een afgeleide van de aanbouw. Ze zijn allebei opgetrokken uit houtskeletbouw met spanten. Het geplatoniseerde vuren en het onbehandelde lariks zal op den duur vergrijzen door de weersinvloeden.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Zandweg
  • Plaats De Meern
  • Projecttitel Verbouwing en werkschuur in De Meern
  • Projectarchitect(en) Rolf Reichardt en Jasper Hermans
  • Adviseur installaties Hoogerbrugge Installatie Techniek
  • Aannemer huis en aanbouw: Bouwbedrijf Kok, de Meern; werkschuur: Lariks Houtbouw, Valthermond
  • Bouwmanagement Bouwpartners Engineering, Hilversum
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) huis met aanbouw: 191 m2; werkschuur: 67 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) huis met aanbouw: 162 m2; werkschuur 61 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-07-2010
  • Definitief ontwerp 01-12-2010
  • Aanvang bouw 10-01-2012
  • Oplevering 01-08-2011
  • Ontwerpbureau Rolf Reichardt Architect, Utrecht
Reageer op dit artikel