Project

Verbouwde villa in Rotterdam

Geen categorie

Ooze kreeg de opdracht een woonhuis uit 1910 dat al drie keer was verbouwd nog een keer uit te breiden met respect voor de oudbouw. Dit heeft geresulteerd in een enorme kap die over het bestaande is heen gezet.

Verbouwde villa in Rotterdam

 

 

 

 

De vorm van de kap is gebaseerd op de maximaal mogelijke bouwenveloppe. Zo gold per aanbouw voor verschillende delen een maximale hoogte. Ooze heeft al deze uiterste punten zo optimaal mogelijk met elkaar verbonden. Als verwijzing naar het puntdak van de oorspronkelijke villa is de kap ingevuld met driehoeken. 

Interieur

Eenmaal binnen ontvouwt zich een andere wereld. e overgang tussen oud en nieuw voltrekt zich geleidelijk: hoe verder je naar boven gaat, hoe meer de nieuwe structuur de overhand krijgt.Op de begane grond begrenzen voor het grootste deel de oude wanden en gevels de ruimtes, maar helemaal bovenin is de sensatie van het kap maximaal. Hier lopen wanden en plafond in elkaar over.

Ooze heeft het geheel georganiseerd rond een centrale vide, waar een nieuwe trap deel van uitmaakt. Fotograaf Jeroen Musch

Gelaagdheid

Van binnen kijk je eerst op het groene gras van de kap en daarna naar de tuin. Op deze manier ontstaat een gelaagdheid in het groene landschap waar de villa deel van uitmaakt.

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Verbouwde villa in Rotterdam
  • Projectarchitect(en) Eva Pfannes, Sylvain Hartenberg
  • Adviseur installaties Bouwhaven, Barendrecht
  • Adviseur akoestiek Bouwhaven, barendrecht
  • Aannemer DB Bouw, Leiderdorp
  • Bouwmanagement Pieters Bouwtechniek, Utrecht
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 519 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 425 m2
  • Programma woonhuis
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2009
  • Definitief ontwerp 01-04-2009
  • Aanvang bouw 17-04-2011
  • Oplevering 01-11-2010
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Ooze Architects, Rotterdam
Reageer op dit artikel