Project

Uitbreiding gemeentehuis in Niel (B) door Rapp+Rapp

Geen categorie

Via de ‘open oproep’ procedure van de Vlaams Bouwmeester selecteerde de gemeente Niel architectenbureau Rapp+Rapp voor de verbouwing en uitbreiding van het gemeentehuis. Hierna werd tevens de huisvesting van de politiepost aan het programma toegevoegd.

Uitbreiding gemeentehuis in Niel (B) door Rapp+Rapp

 

 

 

 

Van woonhuis naar gemeentehuis

Het gemeentehuis is in 1890 gebouwd in Vlaams neorenaissance-stijl, oorspronkelijk als woonhuis.Het gebouw wordt gekenmerkt door baksteen gevels, witte zandsteen ornamenten, trapgevels, dakkapellen, speklagen en kruisvensters. In 1929 kocht de gemeente het en maakte het tot gemeentehuis. 

Grote uitbreiding

De uitbreiding vergroot het volume van 520 vierkante meter naar 2070 vierkante meter. Het bestaande gemeentehuis heeft een hoofdvolume en een zijvleugel dwars daarop. De uitbreiding neemt de dwars- en de langskap hiervan als begin- en eindpunt en sluit ze op elkaar aan. Zo ontstaan er vier gevels met elk een eigen entree en in het hart van het gebouw een atrium. 

Programma

Op de begane grond liggen de belangrijkste ruimtes rond het atrium. Op de verdieping ligt rond het atrium een open gang waaraan de burelen gelegen zijn. De trouwzaal bevindt zich in de voormalige raadzaal. De kelder en zolder huizen archiefruimtes, technische lokalen en een grote vergaderzaal voor de politie. De politiepost ligt zelf op de noordwesthoek en is als onafhankelijke entiteit over vier lagen te gebruiken.

Aansluiting oud en nieuw

Voor de aansluiting in de gevel hebben de architecten de vormentaal en het materiaalgebruik van het bestaande gebouw als vertrekpunt genomen. Hierbij waren de rode baksteen vlakken leidend gecombineerd met witte horizontale banden en witte accenten in de ontlastingsbogen boven de vensters.

De sokkel van natuursteen is over de gehele omtrek van de nieuwbouw doorgetrokken. De bestaande kruiskozijnen zijn in de voorgevel geherinterpreteerd.Hoe meer de gevel zich sluit, hoe meer lichte betonnen vlakken zijn aangebracht.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Ridder Berthoutlaan 1
  • Plaats Niel
  • Projecttitel Uitbreiding gemeentehuis in Niel (B) door Rapp+Rapp
  • Projectarchitect(en) Christian Rapp, Penne Hangelbroek en Wouter Hilhorst
  • Adviseur installaties Studiebureau De Klerck, Brugge (B)
  • Aannemer IBO, Mechelen (B)
  • Bouwmanagement Snoek & Parnters, Kortrijk (B)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2070 m2 waarvan 1550 m2 nieuwbouw
  • Programma gemeentehuis en politiepost
  • Voorlopig ontwerp 20-11-2009
  • Definitief ontwerp 20-11-2009
  • Aanvang bouw 20-11-2009
  • Oplevering 20-11-2009
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 2,8 miljoen euro excl btw
  • Opdrachtgever Gemeente Niel
Reageer op dit artikel