Project

Uitbreiding eigen woning – Studio Westgeest

Geen categorie

Je eigen huis bouwen of verbouwen is een droom voor veel architecten. Toch is het wellicht moeilijker dan een opdracht voor iemand anders. (Interieur)architect Judith Westgeest ontwierp een uitbreiding voor haar eigen jaren vijftig woning. De voorheen krappe twee-onder-een-kapwoning is uitgebreid met een woonkeuken waardoor een ruimere leefruimte ontstaat.

Uitbreiding eigen woning – Studio Westgeest

Aan de zij- en achterkant is op de begane grond een aanbouw gemaakt. Een groot kookeiland staat hier centraal. In de zijwand is een lang aanrecht ingebouwd onder een satine-glas raam. Zo valt er veel natuurlijk licht op het lichte blad van ceasarstone. Een verlaagd plafond definieert de keuken binnen de open kamer. Hoewel vrij donkere kleuren zijn gebruikt is de ruimte door de glazen puien erg licht.


Detail keukenraam

Meer ruimte

Aan de voorzijde van de aanbouw ligt de nieuwe entree. De voordeur is een kwartslag gedraaid waardoor ook hier meer ruimte ontstaat. Op de plek van de voormalige keuken is nu studeer/logeerkamer ingericht. Langs de aanbouw is een achterom vrijgehouden die met stalen portalen wordt gearticuleerd. De Zweedse rabatdelen op de gevel zijn in zwarte houtolie gezet.

 

Architect én opdrachtgever

Constructief was de verbouwing een uitdaging. De gehele achterpui is opengebroken en tevens een deel van de zijgevel. Een stevige stalen constructie vangt de krachten op. “Na afloop van de verbouwing kan ik iedereen adviseren om als ontwerper voor jezelf een woonhuis te ontwerpen en het uit te voeren, verbouw en/of nieuwbouw. Door het hele proces als ontwerper maar juist ook als  opdrachtgever mee te maken kun je je nog veel beter inleven in welk proces een opdrachtgever zit en wat het is om een bouw proces mee te maken.”, aldus architect Judith Westgeest.

Oude en nieuwe plattegrond 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Arnhem
  • Projecttitel Uitbreiding eigen woning - Studio Westgeest
  • Projectarchitect(en) Judith Westgeest
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) oud: 62m2 nieuw: 90m2
  • Aanvang bouw 01-07-2016
  • Oplevering 01-01-2016
  • Opdrachtgever Judith Westgeest & familie
  • Ontwerpbureau Studio Westgeest
Reageer op dit artikel