Project

Transformatie Dudoks Elsevierkantoor door Knevel Architecten

Geen categorie

In 1964 werd de eerste paal geslagen voor een kantoortoren van twaalf verdiepingen hoog in Amsterdam. Het ontwerp kwam van niemand minder dan W.M. Dudok. Het gebouw stond een paar jaren leeg. Herbestemmen was noodzakelijk. Knevel architecten transformeerde de toren tot studentenflat. Uitgangspunt voor het ontwerp was om de bestaande gevels zoveel mogelijk te respecteren en waar nodig te renoveren.

Transformatie Dudoks Elsevierkantoor door Knevel Architecten
2015, Amsterdam, Netherlands, Voormalig Elsevier gebouw, oorspronkelijke architect Dudok, door herbestemming nu studentenkamers door Knevel Architecten foto en copyright Leonard Fäustle 0615004194

De constructieve structuur van het gebouw, te weten kolommen met in het werk gestorte vloeren, leent zich uitstekend voor de programmering in vast stramien van studentenwoningen.

Dubbele gevel

De nieuwe woonfunctie vroeg echter om betere geluidswering van de nabijgelegen A10. Daarom is aan de westkant een dubbele gevel in de vorm van een loggia ontwikkeld. Tussen de dubbele gevel is een gekleurd kader opgenomen. Aan de oostzijde, waar het gebouw aan de rustige Krelis Louwenstraat ligt, was deze ingreep niet nodig. Het gele kader is wel opgenomen en vormt een diep inpandige vensterbank.

Bladerdek

Belangrijk verschil met de originele kopgevels zijn de extra openingen ten behoeve van de daglichttoetreding in de achterliggende appartementen. De karakteristieke luifel van de elfde verdieping is extra benadrukt door de abstracte gele print die vanaf straatniveau waar te nemen is als een bladerdek in de herfst.

Oriëntatie omgedraaid

Dudok positioneerde de hoofdentree aan de westzijde, gericht op de A10 en toegankelijk vanaf het parkeerterrein, maar afgewend van de buurt. Met de transformatie was een toenadering tot de buurt wenselijk, daarom heeft Knevel Architecten de oriëntatie omgedraaid en de hoofdentree aan de Krelis Louwenstraat gelegd.

Ontmoetingsplek

Omdat de begane grond verhoogd ligt ten opzichte van het omliggende openbare terrein, is er een verhoogd pleinruimte toegevoegd. Dit plein herbergt de postvakken en doet tevens dienst als ontmoetingsplek. Met deze overgangsruimte tussen stoep en studentenentree wordt een passende verbinding gemaakt tussen studentenwoningen en de buurt.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Krelis Louwenstraat 5
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Transformatie Dudoks Elsevierkantoor door Knevel Architecten
  • Projectarchitect(en) Benjamin Robichon
  • Adviseur installaties DWA
  • Aannemer Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen
  • Bouwmanagement Pieters Bouwtechniek
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 11.750 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-02-2012
  • Aanvang bouw 19-01-2016
  • Oplevering 01-09-2015
  • Opdrachtgever DUWO
  • Ontwerpbureau Knevel Architecten
Reageer op dit artikel