Project

TR Residence

Geen categorie

Centraal in het uitgestrekte polderlandschap, krijgt een nieuw landbouwbedrijf voor paardenkwekerij en fruitteelt, terug de identiteit van ‘het boerenerf’. Drie langgerekte, geschrankt geplaatste, zwart beplankte basisvolumes vormen het hart en het leven op de boerderij rond een boerenerf.
De basisvolumes zijn typologisch utilitaire stallen waarbij de openingen beperkt worden tot het functionele minimum – te openen met de grote schuifpoorten.

TR Residence

De detaillering versterkt de architectuur. De van ver utilitaire volumes, welke het concept vormen van het project,  worden verfijnd door zijn detaillering. De  architectuur (de zwart beplankte volumes) werd ontworpen op schaal van meubelwerk.

De gevels en daken werden volledig bekleed met zwart houten latwerk van 40x60mm, 60mm uit elkaar. Dit principe bepaalt:

  • en versterkt het beeld van het project
  • alle verdere uitwerking en afmetingen tot in de detailleringen en het interieur toe
  • de zeer verfijnde tactiele expressie van het project  

De details tonen :

  • de ragfijne transparante dakbekleding welke schaduw werpt op de gevels
  • geïntegreerde schuifrails van schuifpoorten onzichtbaar opgesteld
  • volledige integratie van raamkaders en vliegenramen ( in te schuiven in de gevel ) waardoor de houten gevellatten aan de ramen volledig vlak doorlopen in het interieur, welke de maatvoering van het latwerk consequent volgt.
  • de hiërarchie tussen  dorpel en raamkader aanwezig in de utilitaire architectuur

 

Door de doorgedreven detaillering worden alle bouwelementen (dorpels, regenwaterafvoeren en goten, dakoversteken en nokken) geïntegreerd. De consequente aanpak resulteert in een landelijk architectuurbeeld, door het detail verfijnd tot een esthetisch hedendaags project.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Knokke
  • Projecttitel TR Residence
  • Projectarchitect(en) Vincent Van Duysen
  • Toeleveranciers false
  • Programma landbouwbedrijf met exploitatiewoning
  • Voorlopig ontwerp 29-09-2015
  • Definitief ontwerp 29-09-2015
  • Aanvang bouw 29-09-2015
  • Oplevering 01-06-2015
  • Ontwerpbureau Vincent Van Duysen Architects
Reageer op dit artikel