Project

Tirpitz museum, Blaavand, Denemarken – BIG en Tinker imagineers

Architectuur

In het Deense West-Jutland is TIRPITZ geopend voor publiek, een bijzonder museumcomplex naar Deens en Nederlands ontwerp. Architectenbureau Bjarke Ingles Group (BIG) liet het museum verzinken in het Deense duinlandschap om het vervolgens door middel van veel licht en glas vanuit het hart te openen naar de buitenwereld. Het Utrechtse bureau Tinker imagineers nam het ritme van het gebouw en de omringende natuur als uitgangspunt van het tentoonstellingsontwerp en schiep een reis door de ruimte en tijd van West-Jutland.

Tirpitz museum, Blaavand, Denemarken – BIG en Tinker imagineers
Het centrale plein geeft toegang tot de vier ondergrondse tentoonstellingsruimtes. Fotograaf R. Hjortshoj

Het nieuwe Tirpitz museum telt vier tentoonstellingsruimtes en is via een tunnel verbonden met een imposante geschutsbunker uit 1944, die onderdeel uitmaakt van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog. De architectuur van het museumgebouw is de absolute tegenpool van de betonnen monoliet: open, licht en volledig geïntegreerd in het landschap. Vier toegangspaden doorsnijden het grote duin en leiden naar een lager gelegen, centraal plein die daglicht en ruimtelijkheid toelaat in het hart van het complex en van waaruit de tentoonstellingszalen uitwaaieren.

Museum Tirpitz Denemarken BIG en Tinker Imagineers. Bunker. Fotograaf ErikBär

Fotograaf Erik Bär

Eenmaal in het museum stem je af op het natuurlijke ritme van West-Jutland. De hartslag van de regio. In het centrale atrium is die beweging weergegeven als een pulserende projectie met symbolen van een zeevarende natie, die de bezoekers de weg wijst naar de tentoonstellingen.

4D-theater

Iedere zaal kent zijn eigen ritme waarop de verhaallijn meebeweegt: eb en vloed, dag en nacht, goed en kwaad, warmte en kou, het verstrijken van de tijd. West Coast Stories, de ruimte waar de lokale geschiedenis centraal staat, wordt eens per uur omgetoverd tot een 4D-theater bij nacht. Een audiovisueel spektakel dat bezoekers zittend in een reddingsloep, meevoert in een stormachtige reis door de tijd.
In het weerbarstige bunkerlandschap van Army of Concrete ontdekken bezoekers het verhaal van de Atlantikwall in West Jutland. Maar wanneer ze de betonnen bunkers binnengaan, blijken het persoonlijke binnenruimtes van Denen en Duitsers die rondom de Atlantikwall werkten en leefden. Bijvoorbeeld de meisjeskamer van Anna, die een kind kreeg van een Duitse soldaat.

Museum Tirpitz Denemarken BIG en Tinker Imagineers. Army of Concrete. Foto Mike Bink

Army of Concrete. Foto Mike Bink

Licht en schaduw

Even verderop staat het feeërieke bos van staal in Gold of the West Coast. Door verandering van kleur en geluid voelt deze zaal afwisselend warm en koud: verwijzingen naar de geschiedenis van barnsteen. In de abstracte maar sprookjesachtige bomen vinden bezoekers miljoenen jaren oude insluitingen, kunstvoorwerpen maar vooral veel verhalen over de aantrekkingskracht van barnsteen.
In de oorspronkelijk bunker, een indrukwekkende oorlogsmachine die gelukkig nooit voltooid is, kunnen bezoekers met licht spelen en schaduwen activeren die laten zien hoe de bunker ooit bedoeld was.

Museum Tirpitz Denemarken BIG en Tinker Imagineers. Gold of the Westcoast. Foto Mike Bink

Gold of the Westcoast. Foto Mike Bink

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Blaavand
  • Projecttitel TIRPITZ museum door BIG Architects en Tinker imagineers
  • Medewerkers Animaties: Tommie Geraedts, Bart van Brussel, Niels Mud en Robert Zwamborn.
  • Aannemer Tentoonstellingsbouw: Kloosterboer Decor; Lichtontwerp - Tinker, Kloosterboer Decor, Vos & Wolf; Sound design - MOST, Hiddo Frericks
  • Interieurarchitect Tinker Imagineers
  • Programma Museum
  • Definitief ontwerp juni 2017
  • Opdrachtgever Vardemuseerne, Denemarken
  • Ontwerpbureau Architectuur: BIG Bjarke Ingels Group en Design, AV: Tinker Imagineers
Reageer op dit artikel