Project

Tiny Living Utrecht – Architectuur Maken ism Minco Korving

Interieur

Tiny Living Utrecht – Architectuur Maken ism Minco Korving
Tiny Living Utrecht – Architectuur Maken.

ArchitectuurMaken ontwierp het interieur van een kleine woning in Utrecht. Door een aantal slimme ontwerpingrepen is de ruimte nu geschikt voor een gezin met drie kinderen.

Wat als je een gezin sticht en je woont in een twee-kamerappartement in een monumentaal gebouw met hoge plafonds in het centrum van Utrecht? Verhuizen naar een grotere woning betekent in bijna alle gevallen verhuizen naar een plek verder van het centrum. Of het betekent een behoorlijke stijging van je woonlasten.

Tiny Living Utrecht - Architectuur Maken.beeld Minco Korving

Onze opdrachtgevers kozen ervoor om te blijven. Dat betekende dat ze slim met de ruimte om moesten gaan. In verwachting van hun derde kind stelden ze twee ontwerpvragen: Kunnen we een meer besloten slaapplek voor de ouders op de entresol én een slaapverdieping in de kinderkamer van nog geen negen vierkante meter maken?

Tiny Living Utrecht - Architectuur Maken.

Tiny Living Utrecht – Architectuur Maken.

De ‘Sleeping-Pod’ is een volledig houten constructie geworden die net over de rand van de entresolvloer is geschoven. De schuine lijnen zorgen ervoor dat wanneer je onder de entresol staat de Pod nauwelijks ziet. Vanuit de rest van de ruimte levert het een spectaculair beeld op. Door de Pod los te houden van het plafond en de lichte kleur van het hout blijft het een toevoeging die de ruimtelijkheid van het appartement niet verstoort.

Tiny Living Utrecht - Architectuur Maken.beeld Minco Korving

Kinderkamer

De houten latten op de verschillende vlakken hebben een eigen richting. Elke lat is in het werk op maat gemaakt en met witte lijnoliewax behandeld. De binnenzijde is afgewerkt met chamoiskleurig wolvilt. Deze combinatie van materiaal en kleur zorgt voor rust bij het bijzondere volume.

Tiny Living Utrecht - Architectuur Maken.

Doorsnede

Voor de drie jongens is een geweldig klimrek in de kleine maar hoge ruimte geplaatst. Met de indeling van dit modulaire systeem kan gespeeld worden. Houten bakjes, kleine kastjes en de netten kunnen op verschillende plekken in het rek worden gehangen. Een kleine deur geeft vanuit de badkamer toegang tot het hogere gedeelte. Het flexibele systeem wordt intensief gebruikt en is inmiddels uitgebreid met een aankleedplank en boksbal.

Lees verder

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

Locatie

Reageer op dit artikel