Project

Tianjin Sports Arena in China door KSP Jürgen Engel Architekten

Geen categorie

De vernieuwde campus van Tianjin University in Chinese stad Tianjin heeft sinds vorig jaar zijn eigen sportcomplex: Tianjin Sports Arena. Het sportcomplex is ontworpen door KSP Jürgen Engel Architekten.

Tianjin Sports Arena in China door KSP Jürgen Engel Architekten

 

 

 

 

Het door KSP Jürgen Engel Architekten ontworpen gebouw is 120 meter lang, 58 meter breed en ligt in het noordoosten van het campusterrein van Tianjin University. Het sportcomplex ligt naast een druk verkeersknooppunt en vormt een belangrijke verbinding tussen de campus en het centrum van de stad.

Opvallende gevel

Tianjin Sports Arena onderscheidt zich in vorm door een doorschijnend omhulsel dat is gemaakt van goudkleurige geperforeerde staalplaat panelen. De panelen vormen een ruitvormige structuur. Speciaal voor deze gevel werden nieuwe sponsgereedschappen gemaakt om de driehoekige perforaties te maken.  Een speciaal effect legt de nadruk op de ruimtelijke diepte en de lichtheid van de metalen gevel.
De gevel wordt zo’n vier meter gemonteerd voor de voorkant van de eigenlijke gevel. De overlapping van deze twee niveaus zorgt voor een moiré-effect. Het effect wordt versterkt doordat de waarnemer zich verplaatst en als het donker is wordt de ruimte tussen de gevel en de buitenmuur kunstmatig verlicht.

Fotograaf Shuhe Photography 

Entree

Twee grote, ruimtelijke foyers vormen de entreehallen voor de Sports Arena, die van de uiterste hoek van de buitenste schil doordingen naar binnen. Via twee smalle zijden bieden ze toegang tot het gebouw. Een grote glaspartij in de foyer strekt zich bijna over de gehele hoogte van het gebouw (24 meter) en maakt de entree licht en helder. Op de lange zijden van de glazen gevels is een helling nagebootst waar de toeschouwer op staat. Hierdoor is de geometrie van het interieur van de hal en de stijgende toeschouwers waarneembaar in het ontwerp van de gevel.

Duizenden toeschouwers

De hellende daken van de entreehallen creëren bovendien een entree die naar boven groeit. Het hoogste punt is twintig meter. De wanden van de entreehallen zijn in vrolijk oranje geverfd en vormen een spannend contrast met de open beton trappen. De trappen leiden in de foyer leiden de toeschouwer rechtstreeks naar de binnenkant van de arena. Daar is ruimte voor zo’n vierduizend toeschouwers, dat kan worden uitgebreid met duizend stoelen extra. De oranje of grijze zitplaatsen voor de toeschouwers komen overeen met de kleur van de foyer.

Universitair gebruik

Voor de dagelijkse universitaire doeleinden kan het speelveld kan in twee kleinere basketbalveld of een maximum van 12 badmintonvelden worden verdeeld. Alle bijkomende kamers, zoals de kleedkamers bevinden zich in de niveaus onder de voet.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Tianjin
  • Projecttitel Tianjin Sports Arena in China door KSP Jürgen Engel Architekten
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 19620 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 13835 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2006
  • Definitief ontwerp 01-05-2007
  • Aanvang bouw 06-05-2011
  • Oplevering 01-09-2010
  • Opdrachtgever Tianjin University Department of Campus Construction and Planning, China
  • Ontwerpbureau KSP Jürgen Engel Architekten
Reageer op dit artikel