Project

‘The Cube’ open air podium

Geen categorie

‘The Cube’ staat als een moderne parel op Old Marquet Square in het Canadese Winnipeg. Overdag glinsterend in het zonlicht, ’s nachts gloeiend van binnenuit. Door een slimme schil neemt dit kubusvormige paviljoen verschillende gedaantes aan. Het podium is hiermee het hele jaar door te gebruiken.

‘The Cube’ open air podium

Het volume is een exacte kubus van 28 x 28 x 28 voet (8,4m). De wanden bestaan uit aluminium ‘gordijnen’, het dak is open. De hiertussen gelegen ruimte wordt opgedeeld door een driedimensionale betonnen constructie. Zo worden zowel in de breedte als in de hoogte verschillende plekken gecreëerd. Een groot schuin vlak vormt enerzijds het dak van de ruimte op de begane grond en anderzijds de tribune van het podium op de verdieping.

De flexibele gevel geeft het paviljoen een aantal bijzonder eigenschappen: van projectiescherm tot podium, van expositiezaal tot sculpturaal object. 20.000 identieke aluminium gevelelementen zijn met staalkabels aan elkaar geregen. De holle vorm van deze stukken wordt in wisselende richtingen toegepast waardoor het opvallende licht in verschillende richtingen wordt gebroken. Overdag zorgt dit voor de glinsterende uitstraling. In het donker worden van binnenuit beelden van lokale kunstenaars op de gevel geprojecteerd. Door de openingen in de elementen verandert het exterieur zo in een beeldscherm.

In de winter volgt de gevel de vlakken van de kubus. Zo ontstaat een afgesloten binnenruimte die bijvoorbeeld als expositiezaal kan functioneren. Door de openingen in de gevel vallen bijzondere schaduwpatronen op het beton. In de zomer kan de gevel naar binnen worden gevouwen. De zaal transformeert hiermee tot een buitenpodium voor openluchtevenementen. Door de flexibiliteit van het gordijn kan de akoestiek worden gefinetuned.

Het Canadese 5468796 Architecture won de competitie in 2010. Het ontwerp werd gewaardeerd vanwege de flexibiliteit die het hele jaar door een brede programmering mogelijk maakt. Met ‘The Cube’ zijn inmiddels meerdere prijzen in de wacht gesleept.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ‘The Cube’ open air podium
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 73 m2
  • Definitief ontwerp 01-01-2010
  • Aanvang bouw 14-05-2014
  • Oplevering 01-01-2013
  • Opdrachtgever Winnipeg Exchange District BIZ
Reageer op dit artikel