Project

TBWA in Amsterdam

Geen categorie

Het TBWA-kantoor ligt aan de rand van het Schinkelterrein in Amsterdam. Het Schinkelterrein is een ouder bedrijventerrein met een industrieel karakter. De architecten Maaskant, Mart Stam en Van Klingeren lieten er hun sporen na.

TBWA in Amsterdam

 

 

 

Het ontwerp van het TBWA-kantoor zoekt aansluiting bij de beeldentaal van die architectuur en het industriële karakter van het gebied. De driehoekige kavel ligt ingeklemd tussen de ontsluitingsweg van het bedrijventerrein en het water van de Schinkel. De kavel is volledig bebouwd met een eenduidig volume. Het gevelbeeld wordt bepaald door doorlopende banden van Cortenstaal afgewisseld met glas.  De toepassing van Cortenstaal verwijst naar het industriële, rafelige karakter van de omgeving. Met de gevelbanden wordt gerefereerd aan de horizontale gemetselde stroken in de gevels van de oude bedrijfsgebouwen. Aan straatzijde, waar de gebouwentree is gesitueerd, liggen de banden strak tegen de gevel. De onderste band is hier uitgevoerd in natuursteen. Aan de zijde van het water veranderen de banden van Cortenstaal in doorlopende balkons die aan de zuidkant uitwaaieren tot riante buitenruimten. Behalve als buitenruimte fungeren de uitwaaierende balkons als een natuurlijke zonwering. De banden zijn opgebouwd uit cassetten. De staal voor de achterwand van de cassetten is, in stapjes van slechts 8 millimeter, hol gezet. Hierdoor wordt het roestige materiaal minder snel nat, droogt het sneller en veroorzaakt het geen vervuiling op de glazen vliesgevels.

Dankzij het toepassen van een sprinklerinstallatie zijn de kantoorvloeren van circa 1800 m2 volledig open. De verdiepingshoogte van vier meter sluit aan bij de wensen van de huidige huurder uit creatieve industrie. Bovendien biedt de riante hoogte alle mogelijkheid tot een toekomstige functieverandering. In het hart van het gebouw bevindt zich een atrium met houten trappen. Dit biedt aantrekkelijke doorzichten en bevordert de interactie tussen de gebruikers op de verschillende verdiepingen. Door de overkapping met een zaagtanddak dringt daglicht hier door tot de begane grondvloer. De parkeerfunctie bevindt zich, enigszins verdiept, centraal in het gebouw. Door de inzet van een parkeerautomaat wordt de beperkte ruimte optimaal benut en is de aanleg van een kostbare parkeerkelder vermeden. Via een raam is vanuit de kantine het in drie lagen stapelen van de auto’s live te volgen.

De markante architectuur van het TBWA-gebouw vergroot de aantrekkelijkheid van het Schinkelterrein. Met zijn gevelindeling en materialisering refereert het moderne kantoor aan het industriële karakter van de omgeving waarin het staat. De gevelhoge raampartijen, de vrij indeelbare vloeren en ruime verdiepingshoogte maken het gebouw momenteel aantrekkelijk voor bedrijven uit de creatieve industrie. Tegelijkertijd zijn deze gebouweigenschappen een garantie voor de toekomstbestendigheid van het pand.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Generaal Vetterstraat 82
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel TBWA in Amsterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) Ca. 8.000 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-10-2007
  • Definitief ontwerp 01-01-2008
  • Aanvang bouw 23-03-2011
  • Oplevering 01-02-2010
  • Opdrachtgever Fortress
Reageer op dit artikel