Project

Tandartspraktijk in Voorburg door Bureau Kroner

Geen categorie

Door het werkproces te bekijken en zich in te leven in de cliënten van de maatschap, is een bijzonder concept gerealiseerd dat een bijzondere belevenis garandeert. De opdrachtgever wilde dat zijn praktijk toonaangevend zou zijn. Hij vroeg aan Bureau Kroner een ontwerp te maken waarin de ontvangst-, behandel- en werk-ruimtes gescheiden zijn en waarin de aandacht van de cliënten wordt verlegd van de aard van het bezoek naar leukere dingen.

Tandartspraktijk in Voorburg door Bureau Kroner

De praktijk, waar maar liefst tachtig mensen aan verbonden zijn, is gehuisvest in een voormalig postkantoor. Er worden speciale behandelingen uitgevoerd en er is een cursuscentrum waar de opdrachtgever andere tandartsen onderwijst in praktijkvoering.

Naast huiselijk is het ontwerp van Bureau Kroner ook functioneel: er zijn drie zones: één voor de cliënten, één waar zich de behandelkamers bevinden en één voor het personeel. Zo is een rustige wachtruimte gerealiseerd. Door de wachtruimte te segmenteren door middel van ruimtelijke elementen, heeft elke wachtende zijn eigen plek en ligt de focus niet op de deur naar de behandelkamer.

Een van de ruimtelijke elementen is de ‘poetshoek’, die qua vorm is afgeleid van de Amsterdamse piskrul. Binnenin is deze afgewerkt met blauwe mozaïeksteentjes. Het idee van straatmeubilair is verder uitgewerkt met een ‘Parijse kiosk’ waar producten en folders zijn te vinden.

In de behandelkamers kregen de plafonds extra aandacht doordat patiënten hier immers het meest naar kijken tijdens een bezoek. De ontwerpers bedachten verschillende driedimensionale thema’s die geïnspireerd zijn op de voormalige functie van het gebouw.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Prins Bernhardlaan 1
  • Plaats Voorburg
  • Projecttitel Tandartspraktijk in Voorburg door Bureau Kroner
  • Projectarchitect(en) Mark Graafland, Solita Stucken, Jaap Mittelhaeuser, Jeroen van Wieren, Zeno van den Broek
  • Adviseur installaties Imtech Care and Cure, Capelle a/d IJssel
  • Aannemer Dijkxhoorn Bouw, Den Haag
  • Interieurarchitect Bureau Kroner
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 800
  • Programma Tandartspraktijk
  • Voorlopig ontwerp 15-08-2009
  • Definitief ontwerp 15-01-2010
  • Aanvang bouw 08-09-2010
  • Oplevering 15-07-2010
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 1.350.000,-
  • Opdrachtgever M2 Tandartsen
  • Ontwerpbureau Bureau Kroner
Reageer op dit artikel