Project

’t Bau-huis in Sint-Niklaas (B)

Geen categorie

De bestaande loods ’t Bau-huis naast de spoorwegberm in Sint-Niklaas, België, is door B-architecten gerenoveerd en uitgebreid tot een multifunctionele beurs- en evenementenhal. De bestaande industriële hal is technisch verbeterd en uitgebreid met een tweede hal, een gemeenschappelijke foyer, een café en enkele dienstruimtes.

’t Bau-huis in Sint-Niklaas (B)

 

 

De nieuwe hoofdentree van ’t Bau-huis bevindt zich op de kop van de locatie. Het kloppend hart van ’t Bau-huis is de grote centrale foyer. Dit is een publieke ruimte vanwaar direct toegang is tot de verschillende ruimtes: de twee zalen, het café, de ruimtes voor de artiesten en de kantoren.

Vormgeving programma

In het ontwerp van B-architecten behoudt de grote zaal (1.410 m2) in de bestaande hal de industriële sfeer. De nieuwe akoestische zaal (640 m2) staat door zijn specifieke vorm en de speelse configuratie van de draagbalken hiermee in groot contrast.

De foyer is vormgegeven als een open glazen doos onder een licht stalen vakwerk. Het café maakt er deel van uit, maar kan ook ervan worden gescheiden. In een logistieke strook tussen de foyer en de zalen bevinden zich de ondersteunende functies.

 Fotograaf Jeroen Verrecht

Compacte doos

De verschillende programmaonderdelen zijn ondergebracht in een compacte doos die is opgetrokken uit translucente rode polycarbonaat platen. Deze nieuwe huid maakt het mogelijk de bestaande hal te isoleren en het complex een frisse en expressieve uitstraling te geven.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Slachthuisstraat 60
  • Projecttitel 't Bau-huis in Sint-Niklaas (B)
  • Projectarchitect(en) Evernt Crols, Dirk Engelen, Sven Grooten, Thomas Pirenne, Karin Theuns, Patrick Verhamme
  • Adviseur installaties Boydens, Loppem-Zedelgem
  • Adviseur akoestiek Daidalos Peutz, Leuven
  • Aannemer Verplancke Algemene bouwwerken, Beveren
  • Bouwmanagement Studieburo Mouton, Gent
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3.700 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 3.500 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-10-2005
  • Definitief ontwerp 01-03-2007
  • Aanvang bouw 25-10-2011
  • Oplevering 01-09-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 7.840.000 euro incl btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 3.690.000 euro incl btw
  • Opdrachtgever Stad Sint-Niklaas (B)
  • Ontwerpbureau B-architecten, Antwerpen (B)
Reageer op dit artikel