Project

Supernova in Utrecht

Geen categorie

Een congresruimte met buitenaardse ambiance. In de Jaarbeurshallen van Utrecht is het congrescentrum Supernova gerealiseerd door Liong Lie Architects. Het project biedt een nieuwe dimensie aan congressen en events door het kosmische karakter van de ruimtes. Een kennisknooppunt waar alles draait om verbinding en goede energie.

Supernova in Utrecht

 

Supernova is het grootste congrescentrum in Nederland en beslaat ruim 3500 m2. Hierin bevinden zich een ruime foyer en 4 congreszalen. Elke ruimte is voorzien van een opvallend en uniek decor waardoor bezoekers letterlijk een nieuwe dimensie binnen stappen. Ze worden ontvangen in de TransitZone, die zowel strak als sfeervol is ingericht. Vervolgens zullen ze zich naar één van de ontmoetingsruimtes verplaatsen, die zijn vormgegeven als verschillende capsules. 

Transitzone
De ontvangstruimte van het centrum geeft bijna het gevoel van de wachtruimtes die je tegenkomt op luchthavens. De ruimte verbindt het gehele centrum en ontsluit verschillende ruimtes. Het ontwerp is vormgegeven als donkere ruimte, geïsoleerd van de buitenwereld, zodat bezoekers eigenlijk vergeten waar ze vandaan komen. 

Mission
De Mission is naast de Quest, Expedition en Progress één van de congreszalen in het centrum. De zaal is op te delen in twee ruimtes die ook los van elkaar gebruikt kunnen worden. Als één geheel biedt de zaal ruimte aan ruim 430 bezoekers. De verticale lampen en de transparante plafondpanelen waarop het universum wordt weergeven zijn speciaal ontworpen. In combinatie met de spiegelende strip bovenaan de muur ontstaat er een effect van oneindigheid. Dit wordt tevens versterkt door de doorlopende lichtstrips die in een grid over de muren en vloer lopen.

Quest Expedition
Beide wat kleinere zalen bieden plaats aan ongeveer 100 gasten. Ze zijn duidelijk ontworpen als ruimtecapsules waarin kennis letterlijk gelanceerd wordt. De buitenkant is gematerialiseerd in spiegelende roestvrijstalen platen, de binnenkant in zilverkleurig metaal en zwart rubber. Om de ruimtes het idee van een machinekamer te geven zijn ze voorzien van een driemeter brede zilverkleurige ventilator, die het plafond kan laten draaien.

Progress
Deze laatste congresruimte heeft een capaciteit van 470 gasten en is vormgegeven als een ruimtevoertuig. Van buiten lijkt het  een grote zwarte doos, bekleed met carbon fiber strips en groene led strips. Binnen is de ruimte bekleed met grijze stof en grijs geperforeerd aluminium. Tevens is het ontwerp voorzien van lijnen die zich richten naar de voorkant van de zaal, waar kennis zal worden gedeeld. Zo worden vergezichten nieuwe inzichten.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Jaarbeursplein
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Supernova in Utrecht
  • Projectarchitect(en) team: Liong Lie, Roeland de Jong, Rajiv Sewtahal, Jasper Polak, Michael Schuurman, Dagmara Chechelska
  • Aannemer Vios Bouwgroep BV
  • Bouwmanagement Aronsohn Constructies Raadgevende Ingenieurs BV
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3500 m2
  • Aanvang bouw 27-01-2014
  • Opdrachtgever Jaarbeurs Utrecht BV
  • Ontwerpbureau Liong Lie Architects
Reageer op dit artikel