Project

Superkubus Exodus

Geen categorie

Na dertig jaar van overwegend leegstand krijgt de Superkubus, die onderdeel uitmaakt van het wereldberoemde kubussencomplex [ook wel Blaakse Bos] van Piet Blom, haar eerste echte bestemming. Onder begeleiding van de Stichting Exodus wordt de Superkubus sinds juli 2013 bewoond door twintig gedetineerden in de laatste fase van hun detentie.

Superkubus Exodus

Met één enkele ingreep weet PA alle knelpunten op te lossen: in het hart van het gebouw is een element door alle verdiepingsvloeren geprikt, waardoor over de gehele hoogte van het gebouw een vide ontstaat. Deze vide vergroot de transparantie en daglichttoetreding in het gebouw en zorgt ervoor dat warme lucht wordt afgevoerd. In het element is een trappenhuis opgenomen waardoor de ruimtelijke beleving sterk is toegenomen.

Op laag 1 zijn personeelsruimtes gerealiseerd die middels glazen schuifdeuren van elkaar gescheiden zijn. Op laag 2 en 3 bevinden zich twintig slaapkamers met eigen sanitair. Laag 4 herbergt de gemeenschappelijke ruimtes waaronder de keuken, eetruimte, woonkamer en werkplekken. De huisvesting van Stichting Exodus in de het kubussencomplex was een gewaagde onderneming maar de verwachting is dat juist de bijzondere doelgroep een positieve uitwerking heeft op de leefbaarheid van het bomenbos.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Overblaak 56
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Superkubus Exodus
  • Projectarchitect(en) Sander van Schaik en Maarten Polkamp
  • Toeleveranciers false
  • Programma Herbestemming van ‘de Superkubus’ tot woongebouw voor ex-gedetineerden
  • Voorlopig ontwerp 29-08-2013
  • Definitief ontwerp 29-08-2013
  • Aanvang bouw 25-11-2013
  • Oplevering 21-06-2013
  • Opdrachtgever Woonbron Ontwikkelbedrijf en Stichting Exodus
  • Ontwerpbureau Personal Architecture BNA
Reageer op dit artikel