Project

Strandwacht Nesselande door UArchitects

Geen categorie

Het strandwachterskantoor in Nesselande wordt alleen gedurende het zomerseizoen gebruikt en is in de winter gesloten. UArchitects ontwierp een gebouw waarvan de verschijning wordt bepaald door het verstrijken van de seizoenen. In de winter lijkt het kantoor een abstract object, maar met het verschijnen van de zomerzon klappen de schermen open en opent het gebouw zich.

Strandwacht Nesselande door UArchitects

De strandwacht Nesselande ligt verlaagd aan de boulevard op de grens van land en water. UArchitects heeft dit versterkt met een horizontale tweedeling in het gebouw. De onderzijde vormt een robuuste plint met een licht geel-grijze kleur die aansluit bij het strand, terwijl bovenzijde transparant en open is al een alzijdig object.

De overgang tussen deze twee materialen ligt vanaf de boulevard gezien precies op ooghoogte. Hierdoor lijkt het alsof de houten bovenbouw zich ook verder op het water had kunnen begeven. Op deze manier levert de overgang van de materialen een versterking van de dieptewerking in het perspectief op.

  Textuur

Het relatief kleine gebouw gaf de architecten de mogelijkheid om te experimenteren met textuur, kleur en detail. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een unieke oplossing als maatpak. De inspiratie hiervoor is afkomstig van de beleving van het strand en in de filtering van het licht.

Het beton is voorzien van een horizontaal reliëf in enkele ritmes. Hierop is het hout als contramal gemaakt, waardoor een omgekeerd ritme ontstaat. Deze reliëfs zorgen voor een gedeeltelijke zonwering bij het overdekte terras en de verdiepte ramen.

  Duurzaamheid

In de avond gaan de houten schermen naar beneden en maakt het kantoor gebruik van free-cooling. Doordat de koele nachtwind door de ruimtes waait ontstaat er een natuurlijke dwarsventilatie. Overdag kan de lichte bovenbouw maximaal geopend worden, zodat de houten schermen voorkomen dat het kantoor opwarmt.

Zowel de onderbouw van beton als de lichte bovenbouw zijn ontworpen vanuit een vaste maatsystematiek. Voor de begane grond zijn repeterende modulaire elementen gebruikt. De staalconstructie is in de gevellijn op deze betonwanden geplaatst. Dit geeft de gebruikers de mogelijkheid om de indeling van het gebouw in de toekomst aan te passen.

 

Actie abonnement de Architect

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Nesselande, Rotterdam
  • Projecttitel Strandwacht Nesselande door UArchitects
  • Projectarchitect(en) Emile van Vugt & Misak Terzibasiyan
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 22-05-2015
  • Ontwerpbureau Uarchitects
Reageer op dit artikel