Project

Strandbar Seezeit

Geen categorie

Functionaliteit en sfeer op hoog niveau – deze twee aspecten drukken hun stempel op de strandbar in Konstanz voor het Studentenwerk Seezeit. De bar is primair een utiliteitsgebouw. De ruimtes en het interieur zijn zo gerangschikt, dat een rationele bedrijfsvoering gegarandeerd is. Anderzijds fungeert de strandbar als een stijlvolle en sfeervolle locatie voor rust en ontspanning aan het Bodenmeer.

Strandbar Seezeit

Om deze twee tegengestelde componenten optimaal te verenigen, heeft het Konstanzer architectenbureau Lutz und Roos bewust gekozen voor een innovatief industrieel product; Rockpanel Natural. De ingenieuze verwerkingsmogelijkheden van de Rockpanel plaat leende zich bij uitstek voor de architecten om de gewenste atmosfeer in de strandbar te realiseren.

Spel van licht en schaduw

De materiaaleigenschappen en de kwaliteiten van Rockpanel Natural zijn bepalend voor de indruk die de strandbar achterlaat. Het duurzame, natuurlijke en ongelakte bouwmateriaal drukt zijn stempel op zowel de verschijningsvorm als de atmosfeer van het gebouw. Opmerkelijke karakteristieken van het pand zijn de complete bekleding met Rockpanel panelen in de façade en het plafond, maar zeker ook de ornamenten die los over de gehele breedte van de façade zijn aangebracht.

Beslissend voor de vormgeving van het gebouw was de wens om een subtiel spel van licht en schaduw te realiseren. Dit spel is ontstaan door het uitfrezen van de individuele letters van het woord Seezeit in de Rockpanel panelen aan de façade. Uit de combinatie van binnenvallend zonlicht en schaduwpartijen, ontstaat dan een bijzondere atmosfeer. Groot pluspunt in dit proces: het bouwmateriaal Rockpanel staat het zuiver frezen van openingen toe zonder de constructie van het gebouw te verzwakken. De ornamenten in de gevelpanelen zijn getekend met CAD en met behulp van CNC-freeswerk exact uitgesneden.

Gewenst: zichtbare veroudering

Naast dit licht- en schaduwspel, speelt de gehele verschijning van het gebouw een beslissende rol in de atmosferische werking. Rockpanel Natural heeft de architecten vooral door één eigenschap overtuigd: het vermogen om onder invloed van het klimaat te veranderen: de fris geelgroene kleurstelling die zich in de loop der tijd ontwikkelt tot een fluwelig, licht flonkerend bruinrood oppervlak. Een effect dat lijkt op de ontwikkeling van een patina in hout onder invloed van het weer.

Meerdere functies

Het thema van licht en schaduw is in het hele bouwconcept doorgezet. Dankzij een speciale constructie in het interieur van de kubusvormige strandbar kunnen sommige Rockpanel elementen uit de façade tot dak worden opengeklapt. Deze daken hebben net als de façade meerdere functies; enerzijds zorgen zij voor welkome schaduw, anderzijds worden door de uitgesneden ornamenten en het binnenvallende zonlicht spikkels op het terras van de bar getoverd die voor extra sfeer zorgen.

’s Nachts een oplichtende kubus

Het spel met licht en schaduw en de verschillende momenten van de dag bepalen de atmosfeer en het verblijfskarakter van de strandbar in hoge mate. Buiten én binnen; ’s nachts keert, bij kunstlicht, de situatie om en licht de bar zogezegd van binnenuit op. Dit licht verleent de strandbar bovendien een verrassende ruimtelijkheid. Het resultaat bij nacht: een oplichtende kubus, die weerspiegelt in het wateroppervlak van het Bodenmeer.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Webersteig/Löhrystraße 78462
  • Plaats Konstanz
  • Projecttitel Strandbar Seezeit
  • Toeleveranciers true
  • Voorlopig ontwerp 22-12-2011
  • Definitief ontwerp 22-12-2011
  • Aanvang bouw 14-12-2011
  • Oplevering 22-12-2011
  • Ontwerpbureau Rockwool B.V. / Rockpanel Group
Reageer op dit artikel