Project

Stadsschouwburg Utrecht door Van Hoogevest, Concrete en Heyligers

Geen categorie

Na anderhalf jaar verbouwen werd vorige week de Stadsschouwburg van Utrecht opgeleverd. Twee schijnbaar onverenigbare aanpakken zijn door de ontwerpers toegepast. Ten eerste is geprobeerd de oorspronkelijke architectuur van W.M. Dudok terug te brengen, terwijl daarnaast ook de nodige nieuwe ingrepen zijn gedaan. Door fijngevoelig te werk gegaan is de juiste balans gevonden.

Stadsschouwburg Utrecht door Van Hoogevest, Concrete en Heyligers

Doel van de renovatie was meer zitcomfort en betere zichtlijnen in de Douwe Egbertszaal te creëren en om van de Blauwe Zaal weer een volwaardig vlakkevloer- theater te maken. In de foyers en het entreegebied is meer openheid en licht gebracht.

Kassa terug naar oorspronkelijke plek

Bij de ingang bevindt zich nu het nieuwe dagcafé Mevr. Dudok met uitzicht op de fontein van Joop Hekman ‘het feest der Muzen’ in het Zocherpark. De kassa is weer ‘teruggezet’ waar Dudok het oorspronkelijk had bedoeld, rechts van de entree. Ook de garderobe is verplaatst en bevindt zich nu tegenover Mevr. Dudok.

 

Renovatie in fases

De renovatie is uitgevoerd in twee fasen om de continuering van het theaterprogramma mogelijk te maken. In de eerste fase zijn het entreegebied, Zindering, de Blauwe Zaal en de kantoren in het souterrain gerenoveerd. In de tweede fase was het de beurt aan de Douwe Egbertszaal.

 

Beweging

Het schuiven met functies en het opschonen van ruimtes verandert de publieksbewegingen in het gebouw. Waar het publiek voor de Blauwe Zaal zich voorheen al bij de ingang scheidde van het Douwe Egbertszaal-publiek, gebruikt iedereen nu dezelfde garderobe en is er één kaartcontrole. De bezoeker is in de eerste plaats te gast in het gebouw, daarna gaat hij of zij zich naar de voorstelling of naar restaurant Zindering. Een nieuwe lift op een strategische plek, in de oksel van het gebouw, maakt alle verdiepingen toegankelijk, ook voor mindervaliden.

 

Ingrijpende veranderingen

In de Douwe Egbertszaal is de heftribune vernieuwd. Zichtlijnen zijn verbeterd, er is meer beenruimte tussen de rijen en de stoelen zijn vernieuwd. De Blauwe Zaal is ingrijpend verbouwd. Het dak ging eraf om het mogelijk te maken de pilaren, die in het zicht van het publiek stonden, te verwijderen. Er is een groot speelvlak gecreëerd en de nieuwe inschuifbare tribune is een kwartslag gedraaid.

Opnieuw ingericht

Voor de inrichting van de kantoren in het souterrain maakte Heyligers het ontwerp. Restaurant Zindering op de eerste verdieping is opnieuw ingericht door Concrete. De drie kantoren boven de luifel verhuisden naar het souterrain, waardoor het vloeroppervlak van het restaurant nu weer net zo groot is als dat van Esplanade in 1941. Een rechthoekige nieuwe bar staat haaks op de lengterichting van het restaurant. Door de verbeterde akoestiek is het verblijf in Zindering nog aangenamer geworden.

Gesamtkunstwerk

In zijn ontwerp voor de renovatie van de schouwburg koos Projectarchitect Ronnie Kuiper van Van Hoogevest voor terughoudendheid. ‘Deze schouwburg is uniek, zo elegant en een beetje chic. Op zo’n gebouw moet je geen stempel willen drukken.’ Kuiper heeft geprobeerd het ‘Gesamtkunstwerk’ in stand te houden en veranderingen aan te brengen die vanzelfsprekend ogen. ‘Ik maakte een grondige analyse van het gebouw en vroeg me steeds af hoe Dudok het zelf ontworpen zou hebben. Maar ik kroop ook in de huid van de gebruiker. Het moet een goede match zijn.’

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Lucasbolwerk 24
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Stadsschouwburg Utrecht door Van Hoogevest, Concrete en Heyligers
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 03-02-2016
Reageer op dit artikel