Project

Stadhuis in Waalwijk door EGM architecten

Geen categorie

Het nieuwe stadhuis van Waalwijk is een gebouw met twee gezichten. Dat komt voort uit de locatie: een strook grond tussen de A59 en het stadscentrum. Het ontwerp bindt zich aan beide gebieden en biedt plaats aan de gemeentelijke dienstverlening die vanuit vijf locaties is samengevoegd op één plek.

Stadhuis in Waalwijk door EGM architecten

Aan de snelweg heeft het gebouw een hoektoren: een zes verdiepingen tellende kantoortoren die uit het gebouw springt en enigszins scheef is, wat de dynamische uitstraling van het gebouw versterkt. Diagonale zichtlijnen bieden vanaf de weg een blik langs het gebouw op de contouren van het oude centrum. Aan de stadzijde sluit het gebouw met een bouwhoogte van drie verdiepingen aan op de centrumbebouwing.

Symbolisch transparant

Om transparantie van het ambtelijke en politieke werk te symboliseren, heeft EGM architecten de raadszaal op de eerste verdieping geplaatst, achter een grote glasgevel. Zo is het politieke debat van buitenaf zichtbaar en kan het op zijn beurt inspiratie halen uit het zicht op de stad.

Lichtstroken

Maar ook de ‘lichtstroken’ zijn medebepalend voor het uiterlijk van het gebouw. Deze tweede horizontale raamstrook op elke verdieping, laat het daglicht diep en gelijkmatig in de werkvertrekken binnendringen.

Binnenplein

Binnen wekt de centrale hal de indruk van een plein, door het vele daglicht dat via glasstroken in het dak en de glazen gevel binnenvalt. Vanaf de Markt, via het voorplein, tot in de stadshal rijgt een reeks pleinruimtes stad en stadhuis hierdoor aan elkaar.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Taxandriaweg 6
  • Plaats Waalwijk
  • Projecttitel Stadhuis in Waalwijk door EGM architecten
  • Projectarchitect(en) ir Victor de Leeuw i.s.m. ir Stefan Grasso
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 10-08-2010
  • Definitief ontwerp 10-08-2010
  • Aanvang bouw 12-08-2010
  • Oplevering 01-05-2010
  • Opdrachtgever Gemeente Waalwijk, Waalwijk
  • Ontwerpbureau EGM architecten
Reageer op dit artikel