Project

Showroom in Lyon door Jakob + MacFarlane

Geen categorie

Het interieur van de meubelshowroom in Le Cube Orange is een voortzetting van de architectuur. Dit is goed te zien in de dikke wand met kleine open kamertjes, die fungeert als etalage voor de meubels. De vloeiende lijnen van de rivier de Saône zijn in het interieur vertaald naar een lange poreuze wand, die zich in een L-vorm rond de showroom kronkelt.

Showroom in Lyon door Jakob + MacFarlane

Aan de oever van de Saône, op een schiereiland in de Franse stad Lyon, prijkt Le Cube Orange. Het gebouw maakt deel uit van het stedelijke herontwikkelingsproject Lyon Confluence, waarmee wordt gepoogd het oude, verlaten industrieterrein een nieuwe woon- en werkbestemming te geven.

Gebruikers

In dit opzienbarende en imposante gebouw, dat goed harmonieert met de omliggende gebouwen, zijn onder meer het hoofdkantoor van vastgoedontwikkelaar Cardinal, tevens medeopdrachtgever van het project, en de showroom van een distributiebedrijf in designmeubelen gevestigd.

Functies van de gaten

De oranje kubus bevat drie enorme kegelvormige gaten. Het eerste ‘gat’ beslaat de hoogte van het halve gebouw en vormt de ingang van een meubelwinkel op de begane grond. Ook de inrichting van die showroom hebben Dominique Jakob + Brendan MacFarlane voor hun rekening genomen, waarbij ze in dezelfde stijl te werk zijn gegaan. Dat komt met name tot uitdrukking in de dikke wand met kleine open kamertjes, die fungeert als etalage voor de meubelstukken.

Architectonisch hoogstandje

Een tweede uitsparing, die vier verdiepingen beslaat, wordt nog verlengd door een tweede kegel die dienst doet als dak. Dit architectonische hoogstandje regelt op een ingenieuze manier de toevoer van licht over de gehele diepte van het gebouw.

Lees het volledige artikel in de Architect interieur van mei 2011.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Quai Rambaud 42
  • Plaats Lyon
  • Projecttitel Showroom in Lyon door Jakob + MacFarlane
  • Projectarchitect(en) Dominique Jakob, Brendan MacFarlane
  • Adviseur akoestiek AVEL Acoustique, Parijs
  • Interieurarchitect Jakob + MacFarlane, Parijs
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 6284 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2005
  • Definitief ontwerp 01-05-2008
  • Aanvang bouw 17-06-2011
  • Oplevering 01-11-2010
  • Bouwsom exclusief installaties (€) €11.000.000,00
  • Opdrachtgever Rhone Saone Developpement, SCI Salins -Cardinal Group, Caisse des Depots, Voies Navigables de France
  • Ontwerpbureau Jakob + MacFarlane, Parijs
Reageer op dit artikel