Project

Schuurwoning Werkhoven – RV Architectuur

Architectuur

Schuurwoning Werkhoven – RV Architectuur
Beeld René de Wit

Aan de rand van het dorp Werkhoven staat sinds kort een wijk met vrije kavels. De opdrachtgevers van RV Architectuur kochten hier een kavel op een hoek. Alle andere kavels in deze wijk zijn rechthoekig, maar dit kavel heeft door de aparte situering een driehoekige vorm. De vraag van de opdrachtgever was om op dit kavel een Schuurwoning voor hen te realiseren.

Toelichting RV Architectuur – De meest gebouwde woningen op vrije kavels zijn catalogus-woningen. De Schuurwoning is zo’n populair catalogus type. Dit type heeft de uitstraling van een tot woning verbouwde boerenschuur. Net zoals een boerenschuur heeft de schuurwoning een groot zadeldak en is de constructie voornamelijk van hout.

Schuurwoning Werkhoven door RV Architectuur

Beeld René de Wit

Als basis voor onze Schuurwoning namen we daarom ‘het zadeldak’. Daar waar het dak knikt (de nok), verdeelden we de woning in twee helften. De éne helft is ‘lege ruimte’ tot aan de nok. De andere helft is massa tot aan de nok. In dit volume zitten de voorzieningen, de slaapkamers en de keuken.

De naastgelegen woningen staan allemaal op een rechthoekig kavel. De woningen staan zo in positie dat er aan de voorzijde een kleine voortuin wordt gevormd en aan de achterzijde een grote achtertuin. Maar door de driehoekige vorm van ons kavel kan de Schuurwoning niet voorin worden geplaatst. We kunnen hier dus geen standaard voor- en achtertuin creëren. Maar dit blijkt uiteindelijk een gelukkig toeval.

Aan de achterzijde is er vanaf het kavel prachtig uitzicht op een bos. En ook blijkt de voortuin juist op het zuiden te staan. Waardoor de achtertuin in de schaduw staat van het huis. Daarom besloten we om de Schuurwoning midden in de tuin te plaatsen. Het uitzicht aan de achterzijde zoveel mogelijk te benutten en de voortuin juist te benaderen als ‘achtertuin-met-zon’. Daardoor woon je als het ware midden in je tuin.

Schuurwoning Werkhoven door RV Architectuur

Beeld René de Wit

Aan de twee elementen: het zadeldak en de massa waarop het dak rust, hebben we nog een derde element toegevoegd: een massa die zich krult, vanuit de tuin naar binnen. De ‘krul’ omvat alle voorzieningen: keukenkasten, wasruimte, toilet, meterkast, garderobe, fietsenberging. De krul eindigt als tuinhek die het zonterras (de voortuin), scheidt van de entree met parkeerplaats.

Voor de constructie zijn we uitgegaan van vier houten spanten voor het dak. Deze vier houten spanten rusten op de buitengevels en de twee tussenwanden van de slaapkamers. Daartussen zitten gordingen.

In het open gedeelte van het huis steunen de spanten van het dak op drie houten kolommen. Door ze iets schuin te zetten, zorgen ze tegelijk voor stabiliteit. Bij de positionering van de schuine kolommen hebben we rekening gehouden met het uitzicht. Aan één zijde hebben we de zijkant wat meer gesloten gehouden. Aan de andere zijde hebben we de hoek juist meer open gelaten voor vrij uitzicht. Ook de V-kolom staat dusdanig dat het uitzicht optimaal is.

Maar we wilden ook een vrij uitzicht naar de voortuin, de tuin met middagzon. Door de trapboom X-vormig te maken werkt de trap als een hefboom die de verdiepingsvloer omhoog tilt. Zo kan de verdieping een overspanning maken van 10 meter, zonder hinderlijke kolommen.

De bouwkundige aansluitingen hebben we zo puur mogelijk gehouden. Afgezien van 3 schuifpuien zijn er verder geen kozijnen. Er zijn geen boeiboorden of aftimmeringen. Alle bouwelementen liggen koud op elkaar.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres particulier
  • Plaats Werkhoven
  • Projecttitel Schuurwoning Werkhoven
  • Projectarchitect(en) Ruud Visser en Fumi Hoshino
  • Medewerkers Ruud Visser, Fumi Hoshino
  • Adviseur constructie De Linge, Arkel
  • Adviseur installaties Megens Installaties, Druten
  • Adviseur bouwfysica Buro Walet, Nieuwegein
  • Aannemer Het Woud, Opheusden
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 189
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 165
  • Bruto inhoud 838
  • Programma Schuurwoning
  • Voorlopig ontwerp jul 2017
  • Definitief ontwerp sep 2017
  • Aanvang bouw jun 2018
  • Oplevering feb 2019
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau RV Architectuur

Locatie

Reageer op dit artikel