Project

Schuurbain in Zedelgem (B) door atelier vens vanbelle

Geen categorie

Bij het bouwen van een schuur wordt architectuur tot zijn essentie herleid: muren met een dak, en wat ramen en deuren. Voor de Schuurbain in Zedelgem zocht atelier vens vanbelle naar een architectuur in het midden tussen efficiëntie en de schoonheid van de constructie. De beleving, het sculpteren van het licht en de tactiliteit stonden daarbij centraal.

Schuurbain in Zedelgem (B) door atelier vens vanbelle

De wanden zijn twee betonnen schijven, verankerd aan de gepolierde betonplaat. In elke wand is een uitsnijding gemaakt voor een raamopening op ooghoogte. In de bekisting is jute gespannen dat zich aftekent in de beton. Jute houdt rechtstreeks verband met het idee schuur. Door deze wijze van bekisten krijgt het beton meer tactiliteit en een bepaalde visuele lichtheid.

Nieuw type spant

Aan de betonwanden zijn spanten ingeklemd tussen drie horizontale houten balken, die tevens de lengte van de schuur accentueren. Doordat elk spant is ingeklemd, verdwijnt de noodzaak aan een horizontale trekker in het spant, wat leidt tot een nieuw type spant en een open gevoel binnenin.

Licht dak

Deze openheid wordt versterkt door de materiaalkeuze van het dak: uit polycarbonaat-golfplaten. Zowel letterlijk als figuurlijk een licht materiaal. De koperen nok en de goten lijnen het dak af.

Gevels van stro

Om de resterende gevelopeningen te dichten werd gebruik gemaakt van verschillende methodes. De constructie van de poorten is gebaseerd op een techniek die doorgaans wordt gebruikt voor deuren van schuren en stallingen: ze zijn vervaardigd uit kaders uit gegalvaniseerd staal, met aan de buitenzijde een beplanking. Om de rest van de kopse gevels te dichten zijn twee plateaus gemaakt waarop hooi gestapeld ligt. De zijgevels zijn boven de beton gedicht met serreprofielen en -glas.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Zedelgem
  • Projecttitel Schuurbain in Zedelgem (B) door atelier vens vanbelle
  • Aannemer Daniël Puype, Zedelgem
  • Bouwmanagement UTIL, brussel
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 99 m²
  • Programma schuur, garage, bergplaats, atelier, werkplaats
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2008
  • Definitief ontwerp 01-05-2009
  • Aanvang bouw 27-06-2011
  • Oplevering 01-05-2010
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 38.816 euro excl btw
  • Ontwerpbureau atelier vens vanbelle
Reageer op dit artikel