Project

Schoolgebouw in Brielle door Atelier PRO

Geen categorie

Brielle kan zich beroemen op het grootste aantal monumenten per inwoner. Een ultramodern gebouw kan daarbij nogal uit de toon vallen. Dat geldt echter niet voor het ontwerp van Atelier PRO voor twee basisscholen. Aan een gemeentelijk monument uit 1930 werd een gefacetterde uitbouw gerealiseerd dat een eigentijdse draai geeft aan de materialisering en vormentaal uit de omgeving.

Schoolgebouw in Brielle door Atelier PRO

Het nieuwe schoolgebouw bevindt zich aan de voet van de Catharijnekerk. Om het benodigde programma op het beperkte grondvlak te krijgen, delen de christelijke basisschool Geuzenschip en de openbare Meester Eeuwoutschool diverse ruimtes met elkaar. Het is de verdienste van architecten Dorte Kristensen en Martijn de Visser dat er desondanks een heldere routing is ontstaan.

 

Onderstaande tekst is een samenvatting van het persbericht van Atelier PRO:

Het Geuzenschip is gevestigd in een gemeentelijk monument uit 1930; het is een karakteristiek schoolgebouw, dat eerder naar ontwerp van atelier PRO is gerenoveerd. De Meester Eeuwoutschool zat in een verouderd gebouw uit de jaren ’80. Na diverse modellenstudies door atelier PRO is gekozen voor vervangende nieuwbouw voor de Meester Eeuwoutschool en uitbreiding van het Geuzenschip, fysiek verbonden door een bouwdeel waarin de gezamenlijke ruimtes zijn gerealiseerd.

  

Schuine daken, maar dan anders

Het nieuwe gebouw is afgestemd op de specifieke situatie van beschermd stadsgezicht. In de Brielse binnenstad zijn schuine daken gebruikelijk. Atelier PRO heeft dit gegeven aangegrepen om met een bijzondere kap vorm het volume op te laten lopen; van één verdieping bij de aansluiting op het gemeentelijk monument naar twee verdiepingen voor de vervangende nieuwbouw. Hierdoor is ook automatisch extra hoogte ontstaan ter plaatse van de gezamenlijke aula en speellokaal.

  

Centrale entree

De indeling van de nieuwbouw is zo helder mogelijk gehouden; de uitbreiding van het Geuzenschip volgt de opzet van de bestaande school door aan het gebouw een vleugel met een klaslokaal toe te voegen. De gezamenlijke functies, zoals de aula en het speellokaal, liggen tussen beide scholen.
De centrale entree van de nieuwbouw is een glazen hal die het gebouw doorsnijdt. Hierdoor zijn beide delen van de school gekoppeld, maar kunnen ze ook onafhankelijk van elkaar opereren.

Multifunctionele hal

De tweelaagse Meester Eeuwoutschool heeft een centrale hal. Deze hal kan multifunctioneel ingezet worden, een trap met podium koppelt de twee verdiepingen en is tegelijk een podium waar binnen- en buitenvoorstellingen gehouden kunnen worden.

Aansluiting op omgeving

In het materiaalgebruik is ook aangesloten op de Brielse binnenstad; de gevel is van lichte baksteen, de daken zijn zadeldaken afgewerkt met leipannen. De gevel is verrijkt met een bijzondere elementen. Door ‘geperforeerd’ metselwerk valt het licht op verrassende wijze de onderwijsruimten binnen. Op andere plekken zijn juist gesloten vlakken met vooruitstekende stenen toegepast.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres M. H. Trompstraat
  • Plaats Brielle
  • Projecttitel Schoolgebouw in Brielle door Atelier PRO
  • Projectarchitect(en) Dorte Kristensen, Martijn de Visser
  • Adviseur installaties M3E bv
  • Aannemer Waal Bouw
  • Landschapsarchitect IMd Raadgevende Ingenieurs
  • Bouwmanagement IMd Raadgevende Ingenieurs
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1.200 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2014
  • Aanvang bouw 15-06-2015
  • Oplevering 01-01-2015
  • Opdrachtgever Gemeente Brielle
Reageer op dit artikel