Project

Sakura sociale woningbouw – Nerma Linsberger

Architectuur

Aan een druk kruispunt in Wenen ligt het sociale woningbouwproject Sakura van Nerma Linsberger. Het lichte gebouw valt op door de stalen roosters die voor de galerijen langslopen. Dichte en open vlakken creëren grafische patronen van kersenbloesem op de gevel. Hierachter ligt een grote variëteit aan appartementen.

Sakura sociale woningbouw – Nerma Linsberger
Foto: Thomas Hennerbichler

Het gebouw kan worden gelezen als een L-vormig hoekpand waar aan de achterzijde een extra vleugel aan is toegevoegd. Doordat de extra vleugel in tweeën is gesplitst, ontstaat een extra hof aan de straatzijde die de lange gevel opbreekt. Hieraan ligt de entree die toegang biedt tot de galerijen aan de straatzijde en de woningen in de vleugel.

foto: Daniel Hawelka
foto: Daniel Hawelka

Diversiteit

Het geknikte volume biedt plaats aan een diversiteit aan woningplattegronden, waaronder appartementen en maisonnettes van verschillende grootten. Ook kunnen twee kleine appartementen worden gecombineerd tot een grotere. Elke woning heeft een balkon aan de achterzijde, gericht op de gemeenschappelijke tuin met speelplaatsen.

sakura social housing vienna - nerma linsberger_plan1
begane grond

Gedeelde voorzieningen

Het complex kent ook gemeenschappelijke ruimtes met verschillende privacyniveaus voor divers gebruik, zoals gezamenlijke woonkamers en een keuken. Samen met de overgedimensioneerde circulatieruimte hebben deze het doel de verbondenheid van bewoners te vergroten. Op de begane tevens appartementen voor begeleid wonen en een kinderopvang met een eigen speelplaats.

foto: Andreas Buchberger

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Wenen
  • Projecttitel Sakura social housing
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 12.000m2
  • Voorlopig ontwerp 1-2009
  • Oplevering 1-2016
  • Ontwerpbureau Nerma Linsberger ZTGMBH
Reageer op dit artikel