Project

Ronald McDonald VU Kinderstad, Amsterdam door Sponge Architects en Rupali Gupta in samenwerking met IOU

Geen categorie

Het Ronald McDonald Kinderfonds en de Bond voor Nederlandse Architecten (BNA) schreven in 2003 een prijsvraag uit onder jonge architecten voor de nieuw te bouwen Kinderstad bovenop het VUMC. Hier kunnen zieke kinderen spelen en hun familie en vrienden zich ontspannen. In het winnende ontwerp ‘Er Op Uit’ staat een groot speelplein centraal, met gesloten ruimtes met specifieke functies. Het lichte paviljoen haalt patiënt en bezoeker uit de ziekenhuissfeer en richt hun aandacht op de buitenwereld.

Ronald McDonald VU Kinderstad, Amsterdam door Sponge Architects en Rupali Gupta in samenwerking met IOU

Op het VU Medisch Centrum in Amsterdam prijkt sinds kort een nieuw juweeltje: de Ronald McDonald VU Kinderstad.1 Deze is gevestigd in twee nieuwe bouwlagen bovenop het bestaande ziekenhuis, grenzend aan de kinderafdeling op de negende verdieping. Bezoekers bereiken de ‘stad’ door een met semi-transparante kunststof beklede tunnel, die wordt verlicht door van kleur veranderende led’s. De passage benadrukt de overgang van de steriele ziekenhuisomgeving naar de wereld daarachter.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 4, 2008, p88-91.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Amstelveenseweg 627
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Ronald McDonald VU Kinderstad, Amsterdam door Sponge Architects en Rupali Gupta in samenwerking met IOU
  • Projectarchitect(en) Björn van Rheenen, Rupali Gupta, Roland Pouw
  • Adviseur installaties Elektrische installaties Kropman Installatietechniek, Utrecht
  • Aannemer BAM Utiliteitsbouw, Amsterdam
  • Interieurarchitect Sponge Architecs & Rupali Gupta ism IOU Architecture en sponsoren / Interieurbouwer Intos en diverse sponsoren
  • Netto vloeroppervlakte (m2) Vloeroppervlakte 1000 m²
  • Voorlopig ontwerp 01-11-2003
  • Definitief ontwerp 01-05-2006
  • Aanvang bouw 01-04-2008
  • Oplevering 01-10-2007
  • Bouwsom inclusief installaties (€) €3.500.000 (na sponsoring)
  • Opdrachtgever Ronald McDonald VU Huis / Kinderstad, De Bilt
Reageer op dit artikel