Project

Ronald McDonald Huiskamer in Utrecht

Geen categorie

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht is een bijzonder ziekenhuis. De rijke fantasie van kinderen is vertaald in een gebouw met vele gezichten. De entreehal is daar een mooi voorbeeld van. De glazen loopbruggen in de entree, de balie als duikboot van kapitein Nemo, de verroeste balk van Indiana Jones en een woud van kolommen. Dit woud draagt vervolgens de nieuwe Ronald McDonald Huiskamer, ontworpen door EGM architecten, alsof het een boomhut is.

Ronald McDonald Huiskamer in Utrecht

 

Metafoor

De metafoor van een boomhut is heel toepasselijk vanwege de constructie, maar ook wat betreft het programma en de beleving. De Ronald McDonald Huiskamer is namelijk bij uitstek geschikt om je even terug te trekken uit de medische wereld. 

Oervorm

De boomhut heeft een oervorm: een huis met een puntdak. Het huis heeft zijn bijzondere schuine vorm te danken aan het feit dat het precies is geplaatst boven het woud van kolommen in de ondergelegen hal. Daar waar het dicht tegen het ziekenhuis aan ligt, biedt de gevel bescherming en is deze afgewerkt met leien in warme grijze en oranje tinten.  De noordgevel kijk daarentegen uit over de mooie binnentuin van het WKZ. Deze gevel is volledig van glas, gevat in robuuste houten kozijnen.


Fotograaf Evert van Reijswoud – EGM architecten

Indeling

EGM architecten heeft de huiskamer compact opgezet en slim ingedeeld. Zowel de begane grond als de verdieping zijn verdeeld in een rustig gedeelte met een aparte familiekamer en een leeshoek, en een actief gedeelte met een keuken en een eettafel. Kinderen kunnen er lekker spelen, terwijl ouders genieten van hun rust.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Lundlaan 4
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Ronald McDonald Huiskamer in Utrecht
  • Projectarchitect(en) Mario Hendrix en Gijs Raggers
  • Aannemer Van den Engel, Maarssen
  • Bouwmanagement Aronsohn, Rotterdam
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 250 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-02-2008
  • Definitief ontwerp 01-09-2008
  • Aanvang bouw 03-02-2011
  • Oplevering 01-01-2011
  • Opdrachtgever Ronald McDonald Kinderfonds
  • Ontwerpbureau EGM architecten, Dordrecht
Reageer op dit artikel