Project

ROC Mondriaan Leidschenveen – Ibelings van Tilburg architecten

Geen categorie

TRANSPARANT EN OVERZICHTELIJK – Wat opvalt is de manier waarop de binnenzijde van het gebouw verbonden is met de omgeving. Het atrium is als een wigvormige uitsparing in het gebouw geplaatst, met grote glasvlakken, waardoor het daglicht diep in het gebouw kan doordringen en open zichtlijnen ontstaan op het nabijgelegen station en de doorgaande hoofdweg die langs de school loopt.

ROC Mondriaan Leidschenveen – Ibelings van Tilburg architecten

Atrium als hart van de school
Vanuit de entreehal op de begane grond gaat men via een toegangscontrole naar het hoger gelegen atrium. Vanaf hier ontsluit een brede doorgaande trap de drie verdiepingen met leervloeren. Elke leervloer presenteert zich aan de atriumzijde met een duidelijke toegang en zichtbare praktijkruimten. Daarnaast bevat het gebouw een restaurant, open leercentra, simulatielokalen, skills-ruimten en een musisch-creatief centrum.

Duurzame keuzes
Het bouwen van een onderwijsinstelling gaat altijd gepaard met een strakke planning en een scherp budget. Daarom is gekozen voor dragende gevels met baksteen en aluminium kozijnen, waarmee een hoog bouwtempo kon worden bereikt. Ook over de toekomstige exploitatie van het gebouw is goed nagedacht, bijvoorbeeld door de oriëntatie van de grote glasvlakken op het noorden, flexibel in te delen vloeren en toepassing van een groot aantal energiebesparende maatregelen. Deze duurzame keuzes worden versterkt door toepassing van natuurlijke en onderhoudsarme materialen, waarbij vooral het gebruik van bamboe opvalt. Wanden, kozijnen, ramen en deuren in het atrium zijn uitgevoerd in geperst bamboe. Dit materiaal is niet alleen een ecologisch verantwoorde vervanger voor hardhout, maar door het harde en gladde oppervlak kan het ook tegen een stootje. De neutrale kleur zorgt bovendien voor een rustige en chique uitstraling.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Aspacialaan 19
  • Plaats Den Haag
  • Projecttitel ROC Mondriaan Leidschenveen
  • Projectarchitect(en) Marc Ibelings
  • Adviseur installaties Nelissen Ingenieursbureau, Eindhoven
  • Aannemer Bouwbedrijf De Vries en Verburg, Stolwijk
  • Bouwmanagement Pieters Bouwtechniek, Almere
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 16.776m²
  • Aanvang bouw 15-08-2016
  • Oplevering 18-06-2012
  • Opdrachtgever ir. J. van den Heuvel namens ROC Mondriaan Den Haag
  • Ontwerpbureau Ibelings van Tilburg architecten
Reageer op dit artikel