Project

Rijks Restaurant

Geen categorie

Het vernieuwde Rijksmuseum, in de persoon van Wim Pijbes, geeft in 2013 te kennen
de ambitie te hebben een restaurant op topniveau toe te voegen aan het aanbod van het museum.
Belangrijke internationale musea hadden de trend met succes reeds gezet met hun inmiddels beroemde restaurants, de status van de instituten op een nieuwe manier onderstrepend, een nieuw élan.

Rijks Restaurant

Studio Linse werd, na het succes van het door hen ontworpen museumcafé in het nieuwe atrium, gevraagd het ontwerp te verzorgen in een projectteam bestaande uit afvaardiging van het Rijksmuseum en Vermaat.

Op organische wijze ontstaan de uitgangspunten: het restaurant biedt topkwaliteit voor iedereen, net als het museum zelf en toont vooral geen kunst uit de collectie, hier gaat het om de culinaire versie. “Stoer en stijlvol” wordt het uitgangspunt voor Studio Linse voor het restaurant dat gesitueerd wordt in de Philipsvleugel waar tot voor kort o.a. De Nachtwacht nog te bewonderen was ten tijde van de verbouwing van het hoofdgebouw.

Om de enorme ruimte intimiteit te geven wordt een “en suite” concept gepresenteerd met doorkijken naar de volgende ruimte: een opeenvolgend enfilade effect zoals in het museum veelvuldig toegepast wordt in de collectieruimtes. De zo ontstane arcades vallen samen met de bouwkundige constructie van het gebouw en vormen kamers van waaruit de open keuken ervaren wordt: een enorm marmeren blok dat dient als counter waarachter de topchef en zijn team hun kunsten tonen.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Museumstraat 2
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Rijks Restaurant
  • Projectarchitect(en) Paul Linse
  • Toeleveranciers false
  • Programma Restaurant
  • Voorlopig ontwerp 24-10-2014
  • Definitief ontwerp 24-10-2014
  • Aanvang bouw 28-08-2015
  • Oplevering 24-10-2014
  • Opdrachtgever Vermaat / Rijksmuseum
  • Ontwerpbureau Studio Linse
Reageer op dit artikel