Project

Restauratie _x002f_ renovatie kloostercomplex Maastricht

Geen categorie

Als onderdeel van een grootschalige fasegewijze herstructurering van een groot kloostercomplex in het centrum van Maastricht heeft Verheij Architecten een bouwdeel bestaande uit een monumentaal en een niet-monumentaal deel gerestaureerd, c.q. gerenoveerd.

Restauratie _x002f_ renovatie kloostercomplex Maastricht

Het bouwdeel gelegen aan de westzijde van het kloostercomplex vormt de schakel tussen andere, recent verbouwde en nieuw gebouwde bouwdelen, die als kloosterbejaardenoord functioneren. In het betreffende bouwdeel waren en zijn nieuwe voor het kloosterbejaardenoord ondersteunende functies ondergebracht. Naast directiekantoren, spreekkamers, administratiekantoren huisvest dit bouwdeel o.a. een representatieve vergaderzaal, gastenontvangstkamers, een kapel, een dokterskamer, een fysiotherapieruimte, een strijkkamer, vier ziekenkamers en een aantal logeerkamers.De representatieve ruimtes zijn in het volledig gerestaureerde monumentale deel ondergebracht.

In dit gedeelte zijn naast het inbrengen van brandwerende voorzieningen de in het verleden gedeeltelijk verloren gegane monumentale plafonds teruggebracht, danwel hersteld. De houten buitengevelkozijnen met enkel beglazing zijn vervangen, De nieuwe houten kozijnen zijn voorzien van dubbele isolerende beglazing waarbij de detaillering van de nieuwe kozijnen zoveel mogelijk gebaseerd is op de oorspronkelijke profilering. Het metselwerk van de gevel is hersteld en in een lichtgele mergelkleur geschilderd. Het vanaf de openbare weg zichtbare deel van de gevel is middels bodemspots aangestraald. In het niet-monumentale deel zijn de bestaande kozijnen vervangen door speciale aluminium kozijnen, waarbij veel aandacht is besteed aan detaillering.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kommel 0
  • Plaats Maastricht
  • Projecttitel Restauratie _x002f_ renovatie kloostercomplex Maastricht
  • Projectarchitect(en) ir. H.F.M.J. Verheij i.s.m. H.M.J. Luijten
  • Toeleveranciers false
  • Programma Restauratie / renovatie
  • Aanvang bouw 09-12-2013
  • Oplevering 01-05-1999
  • Opdrachtgever Liefdezusters H. Carolus Borromeus
  • Ontwerpbureau Verheij Architecten
Reageer op dit artikel