Project

Restaurant Madonna Amersfoort – Standard Studio

Interieur

Midden in het centrum van Amersfoort, in een historisch pand uit de zestiende eeuw, heeft Standard Studio restaurant Madonna ontworpen. Het nieuwe industriële interieur gaat harmonieus samen met de bestaande karakteristieke elementen. Tegen dit decor kunnen gasten gedurende de dag genieten van een ontbijt, lunch, diner of een drankje.

Restaurant Madonna Amersfoort – Standard Studio
Restaurant Madonna Amersfoort door Standard Studio, beeld Wouter van der Sar

Het nieuwe restaurant is gevestigd in een historisch pand in de Krommestraat in Amersfoort. De afgelopen 100 jaar was er een winkel in het pand ondergebracht, maar de noodzakelijke restauratie gaf de mogelijkheid om deze functie aan te passen. Uiteindelijk heeft de opdrachtgever van de Burgt en Strooij gekozen voor de transformatie naar een restaurant.

Verbindende kern

Het bestaande pand kenmerkt zich door de vier splitlevel verdiepingen. Standard Studio heeft deze verbonden met een kern, waarin de bars en de ontsluiting zijn ondergebracht. Op deze manier blijven de bestaande muren in het zich en ontstaan er nieuwe zichtlijnen tussen de verschillende verdiepingen. Tegelijkertijd doet de nieuwe kern dienst als constructieve versterking van het gebouw.

In het materiaalgebruik heeft Standard Studio het contrast opgezocht met de bestaande elementen. De bars zijn bekleed met geschaafd eiken en hebben een massief eiken barblad. De kern en trappen zijn gemaakt van staal. In combinatie met de bakstenen muren krijgt het restaurant op deze manier een industrieel karakter.

Van entresol tot tuinkamer

Het restaurant is te betreden middels twee voordeuren in de bestaande gevel, waar twee blauwstalen tochtportalen aan zijn toegevoegd. De centrale houten bar verwelkomt de gasten. Hier kunnen zij rustig wachten op een to go maaltijd of de trap nemen naar de entresolverdieping en de zolder.

De achterkant van het restaurant is half verdiept. Hier bevindt zich de tuinkamer met openslaande deuren naar het terras, gelegen aan de Langegracht. Gasten hebben vanaf hier zicht op de open keuken met de houtoven van zilver mozaïek.

Onder het pand bevindt zich een origineel gewelf. Door de vloer uit te diepen ontstaat een bruikbare ruimte waar nu de toiletten zijn gesitueerd. Spiegels geven het gewelf een bijzondere uitstraling.

Lees ook

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Adres Krommestraat 32
 • Plaats Amersfoort
 • Projecttitel Restaurant Madonna
 • Projectarchitect(en) Marc Brummelhuis, Devin Wesselius
 • Bruto vloeroppervlakte (m2) 325 vierkante meter
 • Voorlopig ontwerp 2016
 • Oplevering december 2017
 • Opdrachtgever van de Burgt en Strooij
 • Ontwerpbureau Standard Studio, Amsterdam
 • Interieurinrichting Job Interieurbouw
 • Grafisch ontwerp Oh Yes!

Locatie

Reageer op dit artikel