Project

Renovatie woningen in Delftse School drukkerij – Versseput Architecten

Geen categorie

De voormalige drukkerij Boekhoven Bosch in Utrecht is een zeldzaam voorbeeld van een fabrieksgebouw in de stijl van de Delftse School. Om de trek uit de stad tegen te gaan is het pand van architect J.F. Berghoef in 1976 getransformeerd tot appartementen. Bewoners, buurt en de gemeente kwamen in het geweer toen in 2006 gedacht werd aan sloop vanwege achterstallig onderhoud. Het pand is nu gemeentelijk monument en door Versseput Architecten uitgebreid en gerenoveerd.

Renovatie woningen in Delftse School drukkerij – Versseput Architecten

Het industriële karakter van het pand is uitgangspunt geweest bij de renovatie. De krachtige bakstenen voorgevel is gerestaureerd en ingevuld met nieuwe kozijnen in de bogen. Oude naar binnen gelegde houten puien zijn vervangen stalen kozijnen met opgedeelde glasvlakken. Ook aan de achterzijde zijn op de begane grond nieuwe stalen puien geplaatst.

 

Uitbreiding

Door een aantal ingrepen zijn bestaande woningen vergroot en tevens nieuwe woningen gecreëerd. Op de begane grond de achtergevel naar buiten geschoven waardoor ruimere leefruimtes ontstaan. Het dak van deze erkers ontsluit de woningen hierboven. Zo kon de voormalige interne ontsluiting bij de leefruimtes aldaar worden betrokken. Met nieuwe dakopbouwen met opvallende luifels is tevens verticaal volume toegevoegd.

  

Interieur

Inpandig is er ingrijpend maar sober gerestaureerd op zowel de constructie als de details. Woningen zijn gedeeltelijk vergroot, beter geluidwerend en voorzien van meer comfort. Hiermee is het door Versseput Architecten duurzaam aangepast aan de normen van deze tijd. Opvallend is hier het trappenhuis op de kop met de opvallende diagonale raamindeling. Ook de dubbelhoge woonruimtes achter de bogen komen door de nieuwe puien sterk tot hun recht.

  

Klik hier voor meer transformatieprojecten 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Wijde begijnestraat
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Renovatie woningen in Delftse School drukkerij – Versseput Architecten
  • Adviseur installaties BerkhofBoerboom
  • Adviseur akoestiek Bouwfysisch adviseur: SPA ingenieurs
  • Aannemer Van Zoelen
  • Bouwmanagement Boerkoel Utrecht
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5000
  • Aanvang bouw 05-07-2016
  • Oplevering 01-04-2016
  • Opdrachtgever Mitros
  • Ontwerpbureau Versseput Architecten
Reageer op dit artikel