Project

Renovatie basisschool in Amsterdam door NAP

Geen categorie

Impact maken met weinig budget. Dat lukte architectenbureau NAP voor de Barbaraschool in Amsterdam. Het oude pand was in de jaren tachtig voor het laatst verbouwd en ondertussen flink uitgewoond. Na klusacties van ouders stelde het schoolbestuur een klein budget beschikbaar. NAP maakte de plannen, het eindresultaat is echter het resultaat van nauwe samenwerking met ouders en bedrijven uit de buurt.

Renovatie basisschool in Amsterdam door NAP

De renovatie van NAP, en de uitwerking ervan op de school, valt het beste te illustreren door te kijken naar de situatie voor en na verbouwing. Het proces dat eraan ten grondslag ligt is lastig in beeld te brengen, maar zorgde er wel voor dat het project de NRP Gulden Feniks prijs in de wacht sleepte in de categorie ‘Lowbudget, High Impact’.

Hieronder wat de architecten er zelf over te vertellen hebben:

De katholieke Barbaraschool is een van de oudste basisscholen van Amsterdam. De school is gehuisvest in een prachtig neoclassicistisch kloostergebouw op het Eikenplein in Amsterdam Oost. Het interieur stamt echter uit de jaren ’80 en verkeert in zeer slechte staat: donker, stoffig en versleten. Een doorn in het oog van de ouders die hun kinderen dagelijks naar de school brengen.


Oude situatie…


… versus nieuwe situatie. Een representatieve entree met licht en ruimte voor ontvangst.

Ouders in actie

Met weinig financiële middelen voor handen en een onzeker toekomstperspectief van de school, was het voor het schoolbestuur moeilijk om renovatieplannen te maken. Hierop bundelden de ouders hun krachten en begonnen zelf aan het opknappen van de school.

Klusdagen

Onder de naam ‘Pimp My School’ werden druk bezochte klusdagen georganiseerd. Dit onverwachte initiatief werd enthousiast ontvangen door de directie en het schoolbestuur. Uiteindelijk stelde het bestuur een klein budget ter beschikking om een begin te maken met de dringend noodzakelijke renovatie van de entree van de school.


De gangen voor en na renovatie.

Creatief renovatieplan

Het ouderinitiatief verzamelde zelf bedrijven die aan een bijzonder renovatieproject wilden meewerken. In samenwerking met de kinderen, docenten en ouders werd een creatief renovatieplan voor de Barbaraschool ontwikkeld. Voor de uitvoering is een gemotiveerd bouwteam samengesteld met bedrijven uit de buurt en uit eigen netwerk.

Kwaliteit zichtbaar

De renovatie van de oude kloosterschool wordt ingrijpend maar met eenvoudige middelen aangepakt. Lichtgrijze linoleumvloeren, witte wanden en plafonds zorgen in combinatie met enkele kleuraccenten en goede verlichting voor een prettige leeromgeving. De kwaliteit van het monumentale pand wordt daardoor weer zichtbaar en in het rustige interieur blijft bewust ruimte voor toevoegingen door de leerlingen.


De voorgevel met boven de entree het nieuwe logo op glas geprint.

Renovatie in fases

Om de kosten te spreiden, werd het renovatieplan in stukken geknipt, wat een stapsgewijze uitvoering mogelijk maakte. Zo was het voor het schoolbestuur mogelijk om met een relatief kleine investering te beginnen aan de noodzakelijke renovatie. In de eerste fase nam het bouwteam de entree van de school onder handen. Daarop volgde snel de centrale hal en een opknapbeurt voor de monumentale gevel. Op dit moment zijn de gang en toiletten van de kleuterlokalen en het eerste leslokaal in uitvoering. De reacties van alle betrokkenen zijn overweldigend. Het schoolbestuur heeft dan ook de intentie om het stappenplan voort te zetten.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Eikenplein 3
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Renovatie basisschool in Amsterdam door NAP
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 02-03-2016
  • Opdrachtgever Stichting KBA Nieuw-West
  • Ontwerpbureau NAP
Reageer op dit artikel