Project

Psychogeriatrisch centrum Den Koogh

Geen categorie

Dit ontwerp is een voorstel dat een volledige concept presenteert voor zorgwoningen voor psychogeriatrisch patiënten. Het concept gaat uit van prettige wooneenheden waar de interactie tussen bewoners onderling enerzijds en met familie anderzijds vergroot wordt. Hierdoor zullen de bewoners zich prettiger voelen.

Psychogeriatrisch centrum Den Koogh

Uit onderzoek komt naar voren dat een woonomgeving specifiek voor dementerenden vraagt om een herkenbare en waardige omgeving dat refereert aan het alledaagse. Op maat geboden zorg en toezicht is daarin essentieel.

Psychogeriatrische zorg vormt door het ziekteverloop een apart onderdeel van de ouderenzorg. Door de stemmingswisselingen, verwardheid en vervreemding hebben deze mensen voortdurend toezicht nodig in een voor hen duidelijke omlijnde en veilige omgeving. De gewenste kleinschaligheid, onafhankelijkheid en privacy moeten optimaal gecombineerd worden met zorg op maat. Het ideaal van de eigen woning wordt doorgetrokken naar een aangepast huis waar het comfort van vroeger is terug te vinden. Het woonhuis bestaat uit een zevental persoonskamers,verschillende leefruimten, circulatieruimte, keuken, ondersteunende functies en een tweetal patio’s.

Ieder huis heeft een eigen voordeur. Het is een thuis voor de bewoners waarbinnen iedere bewoner zijn eigen plek heeft in een collectieve woongemeenschap. De woonomgeving is het woonhuis samen met de nevenwoonhuizen grenzend aan een besloten binnentuin. Het zijn zelfstandige woonhuizen die op een praktische en ondergeschikte wijze zijn geschakeld. De kleinschalige opzet van vier eenheden die van buitenaf door de kapvorm als woonhuis leesbaar zijn wordt een kleine samenleving gecreëerd. De vier woonhuizen begrenzen tezamen het hof, zodat er een veilige en herkenbare buitenomgeving ontstaat. Ieder woonhuis heeft optimale visuele en fysieke relatie met de omgeving. De buitenruimtes bieden ruimte voor het uitoefenen van alledaagse bezigheden. Het ophangen van de was, het verzorgen van dieren, planten water geven, onkruid wieden en wandelen behoren tot de mogelijkheden. Door de verscheidenheid aan vegetatie en diverse dwaalpaden zijn er verschillende visuele perspectieven.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Drs. F. Bijlweg 4
  • Plaats Den Helder
  • Projecttitel Psychogeriatrisch centrum Den Koogh
  • Projectarchitect(en) Ard Buijsen, Iris Pennock
  • Adviseur installaties WHR
  • Adviseur akoestiek DGMR
  • Aannemer n.v.t.
  • Interieurarchitect buijsenpennock architects
  • Landschapsarchitect Studio Diekema
  • Bouwmanagement ABT
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1888
  • Programma 28 wooneenheden voor psychogeriatrisch patiënten
  • Voorlopig ontwerp 16-11-2011
  • Definitief ontwerp 16-11-2011
  • Aanvang bouw 10-11-2011
  • Oplevering 01-01-2011
  • Opdrachtgever Omring, Uithoorn
  • Ontwerpbureau buijsenpennock architects
Reageer op dit artikel