Project

Project van de Dag: Werelderfgoed Podium door Alvarez Ouburg Architecten

Geen categorie

Het UNESCO Werelderfgoed Podium is een permanente tentoonstelling over het Nederlandse werelderfgoed en tegelijkertijd het informatiecentrum over de Amsterdamse grachtengordel dat in 2010 werd toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het Podium is gehuisvest in de centrale hal van het Stadsarchief in het monumentale gebouw “De Bazel” in Amsterdam.

Project van de Dag: Werelderfgoed Podium door Alvarez Ouburg Architecten

 

De inrichting van het Werelderfgoed Podium is ontworpen door Alvarez Ouburg Architecten, een samenwerking tussen de twee architectenbureaus Office Jarrik Ouburg en Laura Alvarez Architects.

Tentoonstelling

Het Werelderfgoed Podium bestaat uit drie delen. Het eerste deel is een tentoonstellingsgedeelte, waarbij elk erfgoed wordt gerepresenteerd door een sokkel die qua lengte en hoogte verwijst naar de leeftijd en locatie van het erfgoed. Op de sokkels worden objecten tentoongesteld die het erfgoed representeren, zoals een salontafel ontworpen door Gerrit Rietveld voor het Rietveld-Schröder huis.

Podium

Het tweede deel is een podium die het hoogteverschil tussen de centrale hal en het niveau van de Vijzelstraat overbrugt. Het podium fungeert als tribune voor presentaties en als een kleine bibliotheek waar boeken over het werelderfgoed te lezen zijn.

Banieren

Het derde deel bestaat uit een serie banieren met daarop afbeeldingen en kaarten van de grachtengordel. Deze worden in de dubbel hoge ruimte van het podium gehangen. Bezoekers kunnen één of meerdere banieren naar beneden halen voor de glazen pui die zicht geeft op de Vijzelstraat. Hierdoor ontstaat een beeldrijm tussen de stad uit het verleden en de stad van vandaag.

Alle objecten, trappen en boekenkasten zijn bekleed met zwart linoleum. Hierdoor lopen qua ontwerp en materialisatie het podium en tentoonstelling naadloos in elkaar over en ontstaat er een continu landschap dat de bezoeker meeneemt van het interieur van De Bazel naar het exterieur van de stad.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Vijzelstraat 32
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Project van de Dag: Werelderfgoed Podium door Alvarez Ouburg Architecten
  • Projectarchitect(en) Laura Alvarez, Jarrik Ouburg
  • Toeleveranciers false
  • Programma Bezoekerscentrum over het Nederlandse Werelderfgoed
  • Aanvang bouw 04-03-2015
  • Oplevering 04-09-2013
  • Opdrachtgever Bureau Werelderfgoed, Stichting Werelderfgoed, Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed, Nationale UNESCO commissie
  • Ontwerpbureau Alvarez Ouburg Architecten
Reageer op dit artikel