Project

Postillion Hotel Amsterdam – concrete

Architectuur

Postillion Hotel Amsterdam – concrete
Postillion Hotel Amsterdam door concrete, beeld Isabel Nabuurs voor concrete

Concrete heeft het Postillion Hotel Amsterdam gerealiseerd, een plek voor hotelbezoekers, lokaal bedrijven en buurtbewoners. Met 252 kamers in een toren van 65 meter is het hotelprogramma uitgebreid met een breed scala aan extra openbare functies. Als laatste onderdeel van de transformatie van de Kauwgomballenfabriek, zijn het programma en ruimtelijk ontwerp van het hotel in lijn met de ontwikkelingen in het gebied.

Toelichting door concrete – Het Postillion Hotel Amsterdam bevindt zich in de wijk Overamstel, een industriegebied dat momenteel een grootschalige transformatie ondergaat. Hier moet een gemengde stedelijke omgeving van wonen, werken en vrije tijd komen. Het nieuwe hotel maakt deel uit van de stedelijke plint langs de Spaklerweg en vormt de overgang naar de wijk Overamstel. In het afgelopen decennium is het complex van de voormalige kauwgomproducent Maple Leaf succesvol getransformeerd tot de Kauwgomballenfabriek met werkplekken, studio’s en vergaderfaciliteiten.

Trappenlandschap

Het nieuw ontworpen openbare plein en het cascadering van het openbare dakterras vormen de link naar de aangrenzende Kauwgomballenfabriek. Deze link wordt voortgezet in het interieur van het hotel met faciliteiten zoals open werkplekken, een restaurant, twee bars en vergaderruimtes. Op deze manier kunnen bewoners en hotelbezoekers op een plek werken, vergaderingen en ontspannen.

Het dek creëert een trapsgewijs landschap in de toren en verbindt alle openbare voorzieningen, zoals de lobby, receptie, bars, werkplekken en restaurant met elkaar. Samen met de terrassen en het theepaviljoen op het dek ontstaat zo een centrum van activiteiten en vergaderingen. Sommige van de openbare ruimtes bevinden zich op de eerste verdieping, waardoor het plein als verbindende factor fungeert.

Postillion Hotel Amsterdam door concrete, beeld Isabel Nabuurs voor concrete

beeld Isabel Nabuurs voor concrete

Abstracte gevel

De 360-graden bar, een van het publiek ruimtes op de eerste verdieping, vormt het hart van het sociale landschap. Een grote glazen wand verbindt het restaurant naar het dek, waardoor een transparante, lichte omgeving ontstaat. Deze is ideaal voor een formele of informele lunch of diner of ontspannende momenten met koffie en conversatie.

Door de as van de gang ‘door te snijden’ en de twee kanten uit elkaar te schuiven, ontstaat een elegant en slank volume. De abstracte gevel, die wordt gevormd door een statisch ritme van geanodiseerd aluminium cassettes in drie tinten en diep verzonken ramen geven, versterkt dit idee. Aan de kant van het metro-viaduct is de gevel meer gesloten, zodat het openbare programma zich optimaal op het plein richt.

 

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Paul van Vlissingenstraat 8
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Postillion Hotel Amsterdam
  • Projectarchitect(en) erikjan vermeulen, matthijs hombergen, femke zumbrink, rob wagemans, wouter slot
  • Adviseur constructie van rossum, amsterdam
  • Adviseur installaties huijgen installatie adviseurs, utrecht
  • Aannemer van wijnen, hoofddorp
  • Interieurarchitect B+B interieurarchitectuur, beuningen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 15,000 m2
  • Programma 252 kamers, zakencentrum met 15 vergaderzalen, restaurant, 2 bars, bibliotheekwerkruimte, fitnessruimte, theepaviljoen en terrassen. 87 parkeerplaatsen in de kelder
  • Voorlopig ontwerp 2009
  • Definitief ontwerp 2013
  • Aanvang bouw 2017
  • Oplevering 2018
  • Opdrachtgever Lingotto Amsterdam / Postillion hotels
  • Ontwerpbureau concrete
  • Uitvoerend architect rutten van der weijden, rotterdam
  • Gevelpanelen aldowa, rotterdam

Locatie

Reageer op dit artikel