Project

Portiek-etageflat in Amsterdam door Heren 5 architecten

Geen categorie

Door de locatie langs de A10 waren de opties voor transformatie van
de Leeuw van Vlaanderen beperkt. De portieketageflat kon niet worden
gesloopt, omdat de Leeuw van Vlaanderen de achtergelegen
Kolenkitbuurt afsluit voor de overlast van het geluid en de fijnstof van de
snelweg. Nieuwbouw op dezelfde plaats is door de huidige regelgeving
niet toegestaan. Heren 5 voegde twee verdiepingen aan het gebouw toe en plaatste een vliesgevel.

Portiek-etageflat in Amsterdam door Heren 5 architecten

De Leeuw van Vlaanderen, een portiek-etageflat van J.P. Kloos uit 1958, begeleidde oorspronkelijk de stadsboulevard die in het uitbreidingsplan van Van Eesteren stond getekend. Uitgaande van een groene boulevard plaatste Kloos de balkons aan de verkeerszijde. Deze groene boulevard is in de afgelopen vijftig jaar uitgegroeid tot een van de drukste verkeerswegen van Nederland. Bij automobilisten die ‘De Leeuw’ passeren, overheerste de verbazing over hoe mensen hier kunnen wonen.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 07-08, 2006, p74-79.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres De Leeuw van Vlaanderenstraat
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Portiek-etageflat in Amsterdam door Heren 5 architecten
  • Projectarchitect(en) Ed. Bijman, Jan Klomp, Bas Liesker, Dirk van Gestel, Klaas-Hein Veenhof
  • Aannemer Coen Hagedoorn Bouw, Huizen
  • Bouwmanagement Bouwkundige uitwerking Atelier Bouwkunde Rotterdam / Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Amsterdam / Adviseur bouwfysica W/E adviseurs, Gouda
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) Bruto vloeroppervlakte 14.850 m2 / Bruto inhoud 45.731 m3
  • Netto vloeroppervlakte (m2) Netto vloeroppervlakte 10.033 m2
  • Programma 96 woningen
  • Voorlopig ontwerp 01-04-2003
  • Definitief ontwerp 01-07-2003
  • Aanvang bouw 01-07-2006
  • Oplevering 01-01-2006
  • Opdrachtgever Far West, Amsterdam
  • Ontwerpbureau Heren 5 architecten, Amsterdam
Reageer op dit artikel