Project

Pels Rijcken

Geen categorie

Het nieuwe kantoor van Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen, is gehuisvest in een van de nieuwbouwvleugels binnen het herontwikkelde Babylon complex. Het kantoor vraagt om een uitstraling die tijdloos en eigentijds is. Het interieur wordt gekenmerkt door een rijk, harmonieus materiaalgebruik, zowel voor de open kantoorafdelingen als voor de gesloten kamers van de partners.

Pels Rijcken

Om een open sfeer te creëren, en scheidingen minder hard te maken is er op de kantoorverdiepingen veelvuldig gebruik gemaakt van transparante glazen wanden. De ondersteunende secretariaten liggen in open gebieden die functioneren als pleintjes, strategisch gelegen tussen de gesloten kantoren. De overgang tussen de kantoren en deze open plekken zijn vloeiend, door gebruik te maken van gebogen glas, en door de kantoren af te schuinen. Duurzaamheid is steeds leidend geweest in de materiaalkeuze en werkplekinrichting.

Voor bijzondere ontmoetingsplekken, zoals de bar en het restaurant, is gekozen voor een afwijkende, herkenbare materialisatie en kleurgebruik.

Het kantoor heeft een eigen auditorium, dat wordt gebruikt voor externe en interne bijeenkomsten, zoals lezingen voor relaties en kennismakingsdagen voor studenten. Deze ruimte kan groter en kleiner gemaakt worden door de toepassing van gordijnen. Daarnaast zijn ook de techniek en het meubilair multifunctioneel inzetbaar, en zowel te gebruiken voor voordrachten als voor ‘mock courts’.

De bibliotheek is het hart van Pels Rijcken. Zij dient onder andere als huisvesting van het antiquariaat, maar vooral als zichtbare bron van kennis. Ook deze ruimte wordt gebruikt als studieplek, voor de interne opleiding van student-stagiairs. Zij werken de eerste periode van hun stage deels vanuit de bibliotheek, waarbinnen ruimte is gereserveerd voor werkplekken.

In het ontwerp voor het interieur van Pels Rijcken werd GROUP A geconfronteerd met een aantal vraagstukken die om een passend antwoord vroegen. 

Het kantoor is gehuisvest in het New Babylon complex, direct naast het Centraal Station. De feitelijke hoofdingang van het kantoor bevindt zich in de verbinding tussen New Babylon en het station, op de tweede verdieping. Pels Rijcken hechtte echter zeer aan een eigen adres op de begane grond, aan de Bezuidenhoutseweg, maar dan wel gekoppeld aan de receptie op de tweede verdieping. GROUP A heeft dit vraagstuk opgelost door een gesplitste entree op de begane grond en op de tweede verdieping te creëren. De receptie is hierbij gesitueerd bij de hoofdingang op de tweede verdieping. Bezoekers op de begane grond hebben de keuze om, of met een spectaculaire gebogen trap, of met een panoramalift naar de ruim acht meter hoger gelegen receptie te gaan. Op deze manier heeft Pels Rijcken, met kantoren op de tweede tot en met de elfde verdieping, toch – letterlijk – een voet aan de grond in Den Haag.

De unieke oplossing die GROUP A biedt voor het gebrek aan daglicht in een deel van het gebouw, gaf voor Pels Rijcken de doorslag om met hen in zee te gaan. Doordat de nieuwbouw is geÏntegreerd met delen van het oude Babylon complex, grenst een deel van het kantoor, over een hoogte van vier verdiepingen aan een gesloten scheidingswand met het oude bouwdeel. Volwaardige werkplekken zijn, door het gebrek aan daglichttoetreding, niet mogelijk in dit gebied. GROUP A heeft ook aan deze beperking een positieve wending gegeven: de gesloten achterwand is, juist door het gebrek aan daglicht, ideaal als drager voor de bibliotheek  van Pels Rijcken. Deze uitgebreide bibliotheek is gelegen over drie verdiepingen, met daarin een aantal vides die de visuele verbindingen tussen de verdiepingen garanderen. De boekenkasten lopen door de vides heen, waarmee de verticaliteit van de bibliotheek wordt benadrukt. Een aantal van de boekenkasten is over de volle hoogte voorzien van glasdeuren, en bevatten de waardevolle oude boeken en manuscripten uit de historische collectie van Pels Rijcken.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bezuidenhoutseweg 57
  • Plaats Den Haag
  • Projecttitel Pels Rijcken
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 13000
  • Programma Interieur voor kantoor Pels Rijcken
  • Voorlopig ontwerp 01-04-2007
  • Definitief ontwerp 23-10-2011
  • Aanvang bouw 21-10-2011
  • Oplevering 01-05-2010
  • Opdrachtgever Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn
  • Ontwerpbureau GROUP A
Reageer op dit artikel