Project

PATIOHOUSE

Geen categorie

De opdracht is het maken van een ontwerp voor een nieuw interieur van een appartement in een complex uit 1915 op de hoek van de Lairessestraat en de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam. Gevraagd wordt een sloop tot casco met inbouw van een geheel nieuw interieur, in een industriële sfeer.

PATIOHOUSE

Het is bijzonder voor een appartement van 270 m2 in Amsterdam dat dit alles op één laag gelegen is. De originele plattegrond uit 1915 heeft een structuur van kamers aan een lange gang, wat nog terug te zien is. Er worden drie ingrepen gedaan:

1. In de huidige tijd is voor een appartement van 270 m2 een functionele buitenruimte een logisch onderdeel. Dit kan door de achtergevel aan de binnentuin uit te hollen en twee slaapkamers op te offeren voor een patio. Hiervoor wordt de volledige achtergevel van de slaapkamers aan de binnentuin uitgebroken.

2. De grote hal ligt centraal in het huis. Maar de hal heeft nauwelijks daglicht en geen daadwerkelijke functionele invulling. Door de keuken hier te plaatsen wordt deze ruimte ook functioneel het hart van het huis. De naastgelegen badkamer wordt gesloopt en bij de keuken getrokken. Hierdoor valt daglicht via de patio in de keuken.

3. De berging wordt uitgebroken en de oude structuur van een lange gang met aan weerszijden ruimtes wordt in ere hersteld. Alle originele deurposten worden uitgebroken.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres de Lairessestraat 96-II-R
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel PATIOHOUSE
  • Projectarchitect(en) Antoine van de Vijver
  • Toeleveranciers false
  • Programma Appartement
  • Voorlopig ontwerp 05-05-2015
  • Definitief ontwerp 05-05-2015
  • Aanvang bouw 28-08-2015
  • Oplevering 05-05-2015
  • Opdrachtgever Fam. van Schoonhoven
  • Ontwerpbureau ANTARCTIC
Reageer op dit artikel