Project

Pathé bioscoop Beaugrenelle

Geen categorie

“Het zien van een film is als het maken van een reis.” Die gedachte inspireerde de Franse designer Ora-Ïto tijdens het ontwerpen van een nieuwe bioscoop. In opdracht van Pathé heeft hij het “theatre of tomorrow” gerealiseerd; het ontwerp moet een verhaal vertellen dat veel langer blijft hangen dan een goede film.

Pathé bioscoop Beaugrenelle

Innovatieve ontwikkelingen binnen de filmsector zorgen constant voor nieuwe ervaringen voor een breed publiek. Onder andere door nieuwe 3D- en animatietechnieken stijgen de bezoekersaantallen al jaren. Dat het goed gaat met de filmindustrie is te zien aan het grootse plan van Gaumont-Pathé voor Frankrijk. De komende tijd worden daar tien nieuwe ‘multiplexen’ opgeleverd

Naar ontwerp van Ora-Ïto is in het Centre Beaugrenelle in Parijs de eerste van de serie opgeleverd. Dat het zien van een film een reis is, is vertaald in een metafoor van een futuristisch vliegveld. Zodra de bezoeker binnenstapt in de ‘vertrekhal’, is hij onderdeel van een scène. Zoals op een filmset, schieten alle functies hier als losse elementen uit de grond. Tot het vertrek is het pad zo vloeiend en vrij mogelijk gehouden. De bezoeker beweegt zich vrij door de grote ruimte waarin zich alleen ronde vormen bevinden, die volgens de ontwerper zijn geïnspireerd op werk van Oscar Niemeyer. De stroom wordt geleid door gekromde houten lamellen boven de paden en verschillende kleuren en materialen op de vloer. Door hoogteverschillen en nuances in lichtintensiteit worden verschillende plekken en lounges gecreëerd.

 

Terwijl de reis vervolgt, verandert ook de kleurstelling. Waar de hal nog relatief licht is, brengt de roltrap de bezoeker in een donkerder wereld. In de hoge ruimte die met donkere paarsblauwe stof is bekleed kunnen de zalen over verschillende lagen kunnen worden betreden. Een wandkunstwerk dat met kinetische lampen wordt belicht siert de vide.

Grote gele poorten geven toegang tot de ruim opgezette zalen. De comfortabele stoelen hebben een rode bekleding die de zaal een rustige en intieme uitstraling geven. Op de laatste rijen zijn speciaal voor koppels tweepersoons bankjes gemaakt. Na de film kunnen bezoekers nog nagenieten in een van de lounges of in de champagnebar.

Ora Ïto is de werknaam van de vooraanstaande ontwerper Ito Morabito. Met werk voor onder andere Heineken, Swatch en Davidoff definieert hij zijn stijl als ‘simplexity’: een mix tussen simpele vormen en complexe functies.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Rue Linois 7
  • Plaats Parijs
  • Projecttitel Pathé bioscoop Beaugrenelle
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 08-04-2014
  • Oplevering 01-04-2014
  • Opdrachtgever Cinéma Pathé Beaugrenelle
  • Ontwerpbureau Ora Ïto
Reageer op dit artikel