Project

Passieve Brede School te _x0027_s-Hertogenbosch

Geen categorie

De verschijningsvorm van de nieuwbouw van de Bossche Brede School Nieuw-zuid, één van de eerste passieve scholen in Nederland, is een heldere invulling van de strakke stedenbouwkundige kaders van enerzijds het beschikbare driehoekige perceel aan de rand van een natuurgebied en anderzijds het stedenbouwkundige structuurplan van de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Passieve Brede School te _x0027_s-Hertogenbosch

 

De duidelijke geleding aan de buitenzijde van het gebouw, bestaande uit twee bouwvolumes met daartussen een transparante ‘openbare’ ruimte, heeft ook zijn vertaling gekregen in de functieverdeling binnen de Brede School. De hoofdentree van het gebouw is transparant vormgegeven en vormt als zodanig een laagdrempelig verlengstuk van de openbare buitenruimte. Het bakstenen volume herbergt alle multifunctionele ruimten waaronder diverse zalen met keuken, computerhuis en gymzaal. Binnen het houten volume bevindt zich het ‘kindcentrum’; kinderopvang, peuterspeelzaal, basisschool en bibliotheek. Dit houten volume is ontworpen conform het concept ‘Passief Bouwen’; Het gebouw is zodanig ontworpen, dat er nauwelijks energie nodig is voor ruimteverwarming. Naast een goede oriëntatie is er veel aandacht geschonken aan hoge isolatiewaarden en efficiënte ventilatie met nachtkoeling. Voor de opwekking van warmte wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van passieve energiebronnen, zoals de zon, de verlichting, computers en natuurlijk lichaamswarmte. Zoals de complexheid van het passieve concept als vanzelfsprekend is geïntegreerd in het leven van de kinderen in deze BBS, zo is het complexe programma van de BBS als vanzelfsprekend gesitueerd in eenvoudige bouwvolumes in het hart van de wijk Meerendonk.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Jac van Looystraat 5
  • Plaats 's-Hertogenbosch
  • Projecttitel Passieve Brede School te _x0027_s-Hertogenbosch
  • Projectarchitect(en) Frans Compen en Johan van der Rijt
  • Adviseur installaties Viac installatie adviseurs, Houten
  • Aannemer Bouwgroep van Stiphout, Sint Oedenrode
  • Bouwmanagement Goudstikker-de Vries ingenieursbureau voor bouwtechniek, Den Bosch
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 4300
  • Programma Basisschool en Kinderopvang
  • Aanvang bouw 25-11-2013
  • Oplevering 21-12-2012
  • Opdrachtgever BrabantWonen, ‘s-Hertogenbosch
  • Ontwerpbureau Compen Architecten
Reageer op dit artikel