Project

Passiefhuis Kortijs

Geen categorie

In Kortijs staat een huis. Maar wel een van een heel bijzondere soort. Met een E-peil van 23 en een K-peil van 16 heeft architect Wim Van Laer een passiefhuis gerealiseerd met een uitzonder- lijk hoge duurzaamheidsfactor. Het verhaal achter dit op het eerste gezicht vrij simpel, maar uiterst doordacht en vernieuwend project is, in één woord samengevat: eenvoud.

Passiefhuis Kortijs

Het passiefhuis dankt zijn specifieke uitstraling aan de donkergrijze structuur die geheel in Rockpanel Colours gevelplaat is uitgevoerd. De hoge energetische prestaties werden met behulp van Rockwool isolatie gerealiseerd. Het eindresultaat is een prachtig geheel waarin vorm, uitvoering en functionaliteit elkaar perfect vinden.

 

Maximaal minimaal

Architect Wim Van Laer: “Het passiefhuis in Kortijs is ontworpen met maar één ambitie: een woning bouwen met de eenvoud van het leven als leidraad. Het stond van meet af aan vast dat het een huis moest worden met een eenvoudig volume, een hedendaagse ruimtebeleving en een open karakter. Ik ben een groot liefhebber en bewonderaar van de Japanse bouwfilosofie waarin ruimte en materiaal optimaal worden benut om eenvoud te creëren.”

 

Ruimte, licht en functionaliteit

Het passiefhuis in Kortijs is een zogenaamde hybride woning. Een mix van beton, snelbouwelementen, hout, Rockwool isolatie en gevelpanelen. “Rockpanel was een voor de hand liggende oplossing,” aldus Wim Van Laer. “Het lage gewicht van Rockpanel is uniek in de markt. Heel gemakkelijk om mee te werken en het resultaat is perfect.

 

Het ideale materiaal voor de strakke afwerking die we zochten. En daarin zijn we zéér ver gegaan. De panelen zijn nagenoeg naadloos verwerkt. Het materiaal liet dat in dit ontwerp gemakkelijk toe. Rockpanel zet door de stenen oorsprong nauwelijks uit, zelfs minder dan beton. Door de panelen te monteren met minimale naden ontstond de monolithische look die we wensten.

 

Klaar voor de woning van morgen

De woningbouw evolueert steeds meer naar compacte, functionele woningen met een duurzaam karakter. Het passiefhuis in Kortijs is één van de voorlopers in die trend. Ook Rockpanel heeft een wezenlijk aandeel in die ontwikkeling.

 

Wim van Laer geeft Rockpanel en Rockwool een hoge score in het grote duurzaamheidverhaal, vanwege de stevige, tijdloze, weerbestendige kwaliteit van de producten: “Het materiaal van Rockpanel is zeer efficiënt. Steenwol is een zuiver materiaal, van vulkanische oorsprong en van nature bestand tegen de tand des tijds. Er zullen steeds hogere eisen worden gesteld aan de aard, de kwaliteit en de duurzaamheid van bouwmaterialen.

 

Rockpanel en Rockwool zijn volgens mij klaar voor de toekomst.”

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kapelstraat -
  • Plaats Kortijs
  • Projecttitel Passiefhuis Kortijs
  • Projectarchitect(en) Wim Van Laer
  • Toeleveranciers true
  • Voorlopig ontwerp 29-11-2011
  • Definitief ontwerp 29-11-2011
  • Aanvang bouw 17-11-2011
  • Oplevering 29-11-2011
  • Ontwerpbureau Rockwool B.V. / Rockpanel Group
Reageer op dit artikel