Project

Parkeergebouw – Ibelings van Tilburg architecten

Geen categorie

GEBOUWD OP DE GROEI – Toen duidelijk werd dat Capgemini zich op deze locatie wilde gaan vestigen, is mede om in de aanvullende parkeerbehoefte van Capgemini te voorzien een parkeergebouw ontwikkeld. Na tien jaar – als het gebied volledig tot ontwikkeling is gekomen – zal het gebouw een openbare parkeergarage worden met winkels op de begane grond.

Parkeergebouw – Ibelings van Tilburg architecten

Fraai uiterlijk
Omdat het gebouw in de uiteindelijke situatie prominent aan een centraal in het gebied gelegen parkje komt te liggen, is het gebouw ontworpen met een metselwerk gevel. Stalen raamkaders die in een regelmatig patroon in de gevel zijn geplaatst, zorgen voor natuurlijke ventilatie van het parkeergebouw. Het dak, dat tevens het bovenste parkeerniveau is, is voorzien van een betonnen pergola met geïntegreerde verlichting, waardoor het gebouw ook vanuit de toekomstige omliggende hoogbouw een fraai afgewerkt uiterlijk heeft.

Voorbereid op de toekomst
Het parkeergebouw beslaat het oostelijk deel van de kavel in de stedenbouwkundige lay-out. In het ontwerp is er rekening mee gehouden dat de westelijke punt van de kavel in de toekomst nog moet worden ingevuld. Het parkeergebouw eindigt aan die zijde met een doorgaand metselwerkvlak zonder raamkaders, die de overgang een latere toevoeging aan de westzijde van het bouwblok eenvoudig mogelijk maakt. Om te laten zien dat het gebouw in de nabije toekomst uitgebreid gaat worden, is de westgevel bekleed met een tijdelijke gevelbekleding.
De gevelopeningen op de begane grond zijn nu ingevuld met stripstaal. Bij de geplande omschakeling naar commerciële functies kunnen deze eenvoudig worden vervangen door winkelpuien. Van de oorspronkelijke 714 parkeerplaatsen blijven er dan 638 over.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Reykjavikplein 1
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Parkeergebouw
  • Projectarchitect(en) Marc Ibelings
  • Adviseur installaties Ingenieursbureau Linssen B.V., Amsterdam
  • Adviseur akoestiek DGMR, Arnhem
  • Aannemer BAM Utiliteitsbouw, Utrecht
  • Bouwmanagement BAM advies & engineering, Bunnik
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 16.280m²
  • Aanvang bouw 15-08-2016
  • Oplevering 15-04-2013
  • Opdrachtgever AM Real Estate Development
  • Ontwerpbureau Ibelings van Tilburg architecten
Reageer op dit artikel