Project

Parkeergarage Amphia Ziekenhuis

Geen categorie

Een vijflaagse parkeergarage op het voormalig Jeka-terrein aan de Molengracht markeert de overgang van de drukke verkeerszone naar het rustige entreegebied van het nieuwe Amphia ziekenhuis. De garage biedt plaats aan 900 parkeerplaatsen voor patiënten en bezoekers.

Parkeergarage Amphia Ziekenhuis

Een vijflaagse parkeergarage op het voormalig Jeka-terrein aan de Molengracht markeert de overgang van de drukke verkeerszone naar het rustige entreegebied van het nieuwe Amphia ziekenhuis. De garage biedt plaats aan 900 parkeerplaatsen voor patiënten en bezoekers.
 

De specifieke doelgroep vraagt om bijzondere aandacht in het ontwerp. Overzichtelijkheid, korte looplijnen, éénrichtingsverkeer en uitsluitend schuinparkeren leidt tot betere doorstroming en meer parkeergemak. Patiënten en bezoekers kunnen online een parkeerplaats reserveren. In de entreehal van de garage staan zuilen waar patiënten zich kunnen aanmelden voor hun afspraak bij de polikliniek. 
 

 

De architectuur sluit thematisch aan bij het ziekenhuis maar door toepassing van een lichte, industriële schil ontstaat een duidelijk verschil in functionaliteit. Variatie in transparantie zorgt vanuit elk standpunt voor een ander beeld.  Hoewel de gevel complex oogt, is hij opgebouwd uit één driehoekig element. Door dit element op de belangrijke plaatsen in de gevel te spiegelen worden de in- en uitgangen gemarkeerd. Dankzij de opbouw van de gevel volstaat natuurlijke ventilatie.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Molengracht 21
  • Plaats Breda
  • Projecttitel Parkeergarage Amphia Ziekenhuis
  • Projectarchitect(en) Jarno Nillesen
  • Adviseur installaties Deerns
  • Landschapsarchitect Bosch-Slabbers/Urbis
  • Bouwmanagement ABT
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 25585
  • Programma Parkeergarage voor 900 parkeerplaatsen
  • Voorlopig ontwerp 30-11-2013
  • Definitief ontwerp 17-02-2014
  • Aanvang bouw 04-02-2014
  • Opdrachtgever Amphia Ziekenhuis
  • Ontwerpbureau Wiegerinck architectuur stedenbouw
Reageer op dit artikel