Project

Parc Olympique Lyonnais door Populous

Architectuur

Parc Olympique Lyonnais door Populous

Voor, zoals zij zelf zeggen het beste Franse voetbalteam van de laatste tijd, hoort een nieuw stadion. Olympique Lyon schakelde de bekende stadionbouwer Populous in om een arena te ontwerpen dat past bij de ambities van de club en tegelijkertijd ingezet kan worden voor grote sportevenementen zoals nu het WK van 2019.

Het ontwerp van de architecten moest een verbinding aangaan tussen de omliggende natuur en de toegepaste techniek. Deze laatste categorie moet daarnaast ook voldoen aan de door de UEFA gestelde eisen ten aanzien van internationale toernooien en evenementen.

In het stadion kunnen 60.000 toeschouwers de wedstrijden bijwonen. Speciale aandacht is door Populous besteed aan de trouwe fans van de club. De Noord- en Zuidtribune zijn hiervoor speciaal ingericht. De supporters kunnen zo dichter bij ‘hun’ club zijn waarmee de traditioneel gezongen liederen de club naar de overwinning kunnen begeleiden.

Stade des Lumieres Lyon Populous

Om de atmosfeer in het stadion te verhogen is het omhuld met een enorm dak dat is gebaseerd op het nabijgelegen bos. Het werkt als een geluidwerende luifel waarmee hetzelfde bos wordt beschermd tegen het rumoer van de supporters of andere aanwezigen. Daarnaast biedt het dak, behalve bescherming, de mogelijkheid nieuwe ruimtes te creëren voor evenementen die het jaar rond worden georganiseerd, door de club maar ook door de lokale bevolking.

In het Parc Olympique Lyonnais kunnen verschillende evenementen worden gehouden,  zoals internationale rugbytoernooien, concerten met een capaciteit van 20.000 tot 60.000 liefhebbers en voor zakelijke evenementen die hiervoor de beschikking hebben over bars, vergaderzalen, een keuken, feestzalen, 100 viplounges en acht zakelijke lounge.

Interieur Stade des Lumieres in Lyon door Populous

Tijdens de donkere uren wordt het stadion uitbundig met speciaal ontworpen verlichting verlicht. De stad en de beroemde Fête des Lumières krijgen zo een extra dimensie en waarmee het stadion een (licht)baken voor Lyon wordt.

Meer informatie

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Lyon
  • Projecttitel Parc Olympique Lyonnais door Populous
  • Projectarchitect(en) Simon Borg, Garry Reeves, Huw Rennie, Nicolas Reynolds
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2005
  • Definitief ontwerp 01-06-2005
  • Aanvang bouw 16-02-2016
  • Oplevering 15-01-2016
  • Opdrachtgever Olympique Lyon
  • Ontwerpbureau Populous
Reageer op dit artikel