Project

Overheidskantoor in Groningen door UNStudio

Geen categorie

De Dienst Uitvoering Onderwijs en de Belastingdienst verhuizen naar een van Europa’s meest duurzame kantoorcomplexen. UNStudio/Ben van Berkel realiseerde samen met consortium DUO² het ontwerp met golvende vormen.

Overheidskantoor in Groningen door UNStudio

 

 

 

Het ontwerp bestaat uit een 92 meter hoog asymmetrisch complex met aerodynamische golvende rondingen. Het gebouw biedt plaats aan 2500 werkplekken en een ondergrondse parkeergarage voor 1500 fietsen en 675 auto’s. Daarnaast wordt er de komende jaren een grote openbare stadstuin gerealiseerd met daarin een waterparij en een multifunctioneel paviljoen voor commerciële doeleinden.

Het ontwerp, de constructie, financiering, exploitatie en onderhoud van het gebouw is mogelijk gemaakt door een consortium bestaande uit Strukton, Ballast Nedam en John Laing. UNStudio werkte samen met Lodewijk Baljon voor het landschapontwerp en Arup als ingenieur. Samen met Studio Linse werd het interieur ontworpen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Engelse Kamp 6
  • Plaats Groningen
  • Projecttitel Overheidskantoor in Groningen door UNStudio
  • Projectarchitect(en) Ben van Berkel, Caroline Bos
  • Adviseur installaties ARUP
  • Adviseur akoestiek DGMR
  • Aannemer Consortium DUO² (Strukton, Ballast Nedam, John Laing)
  • Interieurarchitect UNStudio, Studio Linse
  • Landschapsarchitect Lodewijk Baljon
  • Bouwmanagement ARUP
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 48.040m² kantoren, 21.000m² parkeren, 1.500m² paviljoen
  • Voorlopig ontwerp 26-04-2011
  • Definitief ontwerp 26-04-2011
  • Aanvang bouw 29-04-2011
  • Oplevering 26-04-2011
  • Opdrachtgever Rijksgebouwendienst
  • Ontwerpbureau UNStudio
Reageer op dit artikel