Project

Open Huis in Amsterdam door Shift architecture urbanism

Geen categorie

In de Indische buurt in Amsterdam is een kluswoning verbouwd tot een open gezinswoning die het wonen maximaal verbindt met straat en tuin. Een 14 meter lange wandkast, die de begane grond organiseert, speelt hierbij een sleutelrol. In dit multifunctionele meubel worden alle secundaire functies opgenomen. Hierdoor ontstaat één open woonruimte tussen straat en tuin.

Open Huis in Amsterdam  door Shift architecture urbanism

De relatie met de straat wordt versterkt door de afwezigheid van een entreehal; men komt het huis direct binnen in de open leefruimte. Hierdoor wordt de brede stoep met typische Amsterdamse geveltuinen bij het wonen betrokken. De relatie met de tuin wordt benadrukt door het doortrekken van de wandkast in de achtertuin. De buitenkast begeleidt een terras dat binnen en buiten naadloos verbindt en voorziet deze van privacy richting de buren.

Barcode van underlayment, roze hpl en aluminium

Het wandmeubel is ontworpen als uitgerekte barcode van drie contrasterende materialen die de leefruimte differentieert. Elk materiaal creëert een gebruikszone met een eigen identiteit, zonder de continuïteit van de ruimte aan te tasten: een warme houten bekleding van underlayment voor de living, een hygiënische HPL in roze voor de keuken/eetkamer en een weersbestendig aluminium beplating voor het terras.

Groen gereflecteerd

Het houten deel van de kast integreert een kleine winterentree, een trap, TV audio en een garderobe. Het HPL deel bevat keukenkasten en keukenapparatuur. In haar poortvorm is een terug liggende keuken opgenomen uit zwarte MDF. Het in aluminium uitgevoerde stuk van de kast bevat een toilet en een tuinkast. Het blank geanodiseerde aluminium reflecteert het groen van de achtertuin terug het huis in waardoor de ervaring van de private tuin, een grote luxe in oud Amsterdam, nogmaals wordt versterkt.

Verdiepingen

Op de twee bovenverdiepingen wordt de openheid en het gezamenlijke gebruik van de begane grond ingeruild voor een compacte layout met private ruimtes voor de individuele gezinsleden. De eerste verdieping bevat ruimtes voor de ouders: een werkruimte aan de straat en een hoofdslaapkamer die in open verbinding staat met een inloopkast en een badkamer. De tweede verdieping bevat drie kleine kinderslaapkamers en een compacte tweede badkamer.

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Open Huis in Amsterdam door Shift architecture urbanism
  • Projectarchitect(en) Thijs van Bijsterveldt, Pieter Heijmans, Oana Rades, Harm Timmermans
  • Adviseur installaties Installatietechniek Fred vd Pol & Zn., Ede
  • Aannemer JWK Bouwteam, Gerrik Kooijker, IJzendoorn
  • Bouwmanagement B2CO, Richard Fielt, Ede
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 30-10-2015
  • Oplevering 01-10-2015
  • Opdrachtgever Tobias & Iefke Verhoeven
  • Ontwerpbureau Shift architecture urbanism, Rotterdam
  • Interieurbouw Nieuw Amsterdams Ontwerp
Reageer op dit artikel