Project

Oostenburgereiland Amsterdam – Studio architectuurMAKEN

Architectuur

Vier jonge architectenbureaus zijn geselecteerd voor woningbouw op het Oostenburgereiland in Amsterdam. Studio architectuurMAKEN werkt een gebouw met 97 sociale huur studio’s en een circulaire fietsenloods. 

Toelichting door Studio architectuurMAKEN –  De studio’s hebben een oppervlakte van 30 vierkante meter en zijn tweezijdig. Door de badkamer en keuken in het midden te plaatsen, wordt de studio opgedeeld in een slaap- en eetgedeelte.

Het slaapgedeelte heeft vanachter de geluidwerende gevel uitzicht richting het IJ. Aan de zuidzijde heeft het eetgedeelte openslaande deuren naar een eigen plekje op de extra brede galerij. Zo wordt het een gebouw waar je elkaar ontmoet en je buren kent.

Oostenburgereiland in Amsterdam door Studio architectuurMAKEN. Beeld Studio architectuurMAKEN

Beeld Studio architectuurMAKEN

Toekomstgericht

De constructie van het woongebouw is zowel op de huidige vraag als op veranderingen in de toekomst voorbereid, de studio’s zijn te koppelen tot appartementen van 60, 90 of 120 vierkante meter groot.

In de fietsenloods die is ontworpen vanuit de circulaire principes, ontmoeten de toekomstige bewoners elkaar ook in de wasbar, in het ruilpunt of op het collectieve dakterras.

Oostenburgereiland in Amsterdam door Studio architectuurMAKEN. Beeld Studio architectuurMAKEN

Beeld Studio architectuurMAKEN

Vier jonge bureaus

Dit project is het resultaat van een architectenselectie middels een ontwerpatelier georganiseerd door ArchitectuurLokaal, in 2018. Studio architectuurMAKEN is door Opdrachtgever Stadgenoot, het kwaliteitsteam Oostenburgereiland en aannemer Heijmans geselecteerd voor de opdracht.

Voor het project zijn in totaal vier jonge architectenbureaus geselecteerd. Elk bureau is verantwoordelijk voor het uitwerken van een van de gebouwen op dit historische eiland binnen de ring van Amsterdam.

De oplevering van het project staat gepland voor 2020.

Lees verder

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Oostenburgereiland
  • Opdrachtgever Stadgenoot
  • Ontwerpbureau Studio architectuurMAKEN
Reageer op dit artikel